dentist
logo image
dentist

Proteza dentara partiala


Ultima Actualizare: 4.01.2024

Autor: Dr. George Ghidrai  

Protezele dentare partiale pot reprezenta o alternativa in tratamentul edentatiilor partiale (lipsa unuia sau mai multor dinti) in cazul in care, din diverse motive, lucrarile pe implanturi sau puntile fixe nu pot fi executate.

proteza dentara partiala

O proteza dentara partiala este alcatuita din dinti artificiali care sunt atasati la o baza din material acrilic de culoarea gingiei. Baza de culoarea gingiei impreuna cu dintii artificiali formeaza seile protezei (care de obicei sunt in numar de 2). Uneori, seile sunt sustinute de o structura metalica care creste rezistenta protezei si asigura stabilitatea acesteia in cavitatea bucala.

proteza dentara partiala pe modelul de gips

proteza dentara partiala

Proteza dentara partiala restaureaza unul sau mai multi dinti, in timp ce proteza totala inlocuieste toti dintii de pe o arcada.

Protezele dentare partiale pot fi indepartate din cavitatea bucala de catre pacient; din acest motiv, aceste lucrari se mai numesc si mobilizabile. Puntea dentara este cimentata definitiv pe dintii stalpi si nu poate fi indepartata din cavitatea bucala.

Cand sunt indicate protezele dentare partiale ?

In general, protezele partiale se folosesc in 2 situatii:

  1. Ca o solutie provizorie pentru a restaura functiile si estetica pe o perioada de tranzitie spre lucrari dentare mai complexe.

  2. Ca o solutie permanenta pentru a inlocui unul sau mai multi dinti lipsa, daca pacientul nu isi poate permite restaurari pe implanturi sau punti fixe. De obicei, protezele mobilizabile au un cost mai redus in comparatie cu lucrarile pe implanturi sau puntile dentare extinse.

    In plus, exista situatii clinice in care implanturile dentare sau puntile fixe nu pot fi executate. De exemplu, anumite afectiuni generale sau locale pot contraindica anestezia, interventiile chirurgicale sau plasarea implanturilor in general (vezi contraindicatiile implanturilor dentare).

    Pe de alta parte, o punte dentara pe dinti naturali nu poate fi realizata daca dintii ramasi in cavitatea bucala nu sunt suficienti ca numar, sau acestia au o implantare inadecvata.

    In asemenea situatii, protezele dentare partiale pot reprezenta o alternativa de tratament.





E-book or Paperback

Planning to Whiten Your Teeth At Home?
Read this detailed book where dental experts explore and compare the best at-home teeth whitening methods available today.

Learn More



Tipuri de proteze dentare partiale

Protezele dentare partiale au un sprijin mixt:

  1. in primul rand, acestea se sprijina pe gingia si osul alveolar in zonele in care inainte existau dinti. Daca se executa o proteza la nivelul arcadei superioare, aceasta se va sprijini si pe palatul osos (sau "cerul gurii").
  2. protezele partiale se ataseaza si de o parte din dintii ramasi in cavitatea bucala cu ajutor crosetelor sau a unor sisteme speciale de ancorare.

Exista mai multe tipuri de proteze partiale:


Cum se realizeaza protezele partiale ?

In majoritatea cazurilor, lucrarile pe implanturi sunt principala optiune de tratament a edentatiilor, in timp ce puntile dentare reprezinta a doua varianta. Cu toate acestea, protezele partiale (mai ales cele scheletate) executate corect au o durata de viata destul de lunga. De fapt, asemenea lucrari se executau foarte des inainte de aparitia implanturilor.

Proiectarea unei proteze partiale este esentiala in succesul tratamentului si va depinde, in principal, de 2 factori:

Realizarea unei proteze partiale poate dura cateva saptamani si presupune mai multe sedinte. Odata ce medicul determina tipul lucrarii care va trebui executata, acesta va lua o serie de amprente ale ambelor arcade, inregistrand si relatiile de ocluzie.

Toate amprentele sunt trimise la laboratorul dentar, unde tehnicianul va construi o serie de modele din ceara si plastic la forma si marimea ceruta de caz.

Sunt necesare una sau mai multe sedinte "de proba"; in timpul acestora, medicul stomatolog va evalua forma, culoarea si insertia protezei in cavitatea bucala si va face anumite retusuri daca este nevoie. La final, proteza este trimisa inapoi la laborator pentru finalizare.


La ce trebuie sa va asteptati dupa finalizarea protezei ?


Ingrijirea protezelor partiale

Cat timp trebuie purtate protezele ?

In primele saptamani, medicul dumneavoastra v-ar putea recomanda sa purtati noua proteza tot timpul, inclusiv noaptea. Chiar daca acest lucru poate fi inconfortabil, este cel mai rapid mod de a identifica zonele in care proteza are nevoie de adaptari.

Aceste adaptari se fac pas cu pas si s-ar putea sa necesite mai multe sedinte. Odata ce proteza nu mai "jeneaza", medicul va poate indica sa nu o mai purtati pe timpul noptii. Aceasta va permite tesuturilor gingivale sa se relaxeze si va pune in actiune mecanismele de autocuratare ale cavitatii bucale. Proteza poate fi reintrodusa in cavitatea bucala dimineata.

Curatarea protezelor dentare

Protezele sunt lucrari care acumuleaza o cantitate crescuta de placa dentara atat sub ele cat si la nivelul sistemelor de ancorare. In consecinta, riscul aparitiei cariilor la nivelul dintilor ramasi sau a afectiunilor gingivale si parodontale este crescut.

O igiena excelenta la nivelul dintilor si a protezei este o conditie esentiala pentru succesul tratamentului. Cititi acest articol pentru informatii complete privind curatarea si ingrijirea protezelor dentare.

Ingrijire si ajustari

Odata cu trecerea timpului, protezele isi pot pierde din stabilitate. Inaintarea in varsta poate cauza resorbtia osului sau a gingiilor de sub proteza, iar aceasta va deveni mobila.

O proteza instabila care nu se mai adapteaza situatiei din cavitatea bucala poate crea mai multe probleme, inclusiv iritatii si infectii la nivelul mucoasei de sub ea.

Daca observati ca proteza devine instabila, contactati imediat medicul dumneavoastra. Operatiunea de ajustare a protezei se numeste rebazare si nu este foarte scumpa. De asemenea, sistemele speciale de ancorare atasate protezei trebuie inlocuite periodic (la 1-2 ani).

Sunt indicate substantele adezive ?

In ziua de azi, se comercializeaza a gama bogata de creme sau geluri adezive (Fixodent, Corega etc) care ajuta la cresterea stabilitatii protezei. Este important sa consultati intotdeauna medicul dumneavoastra inainte de a folosi asemenea produse deoarece exista cazuri in care gelurile adezive sunt contraindicate.

Daca proteza are a adaptare buna iar substantele adezive sunt folosite doar pentru a-i creste stabilitatea, nu ar trebui sa apara efecte secundare nedorite. Daca, in schimb, gelurile sunt folosite in exces pentru a umple goluri mari in cazul unei proteze cu o adaptare precara, acestea pot deveni nocive pentru tesuturile moi si dure aflate sub lucrare.

...mai multe despre proteze si punti dentare


Bibliografie

ADA -- American Dental Association:

Webmd.com:

Dear Doctor, Dentistry and Oral Health:

Dear Doctor, Dentistry and Oral Health:




Ultimele articole

Cele mai Bune 6 Metode de Albire a Dintilor Acasa Comparate

Exploreaza si compara cele mai folosite produse de albire a dintilor la domiciliu pentru a decide cu incredere care sunt cele mai bune pentru tine ...mai multe

10 Metode Eficiente pentru a Opri Retractia Gingivala

De la solutii la domiciliu pana la ingrijire dentara tintita, descopera 10 metode aplicabile pentru a tine sub control retractia gingivala ...mai multe

Care este pretul Coroanelor Dentare in 2024?

Am analizat pretul fiecarui tip de coroana dentara printr-un studiu in care am inclus 50 de clinici si cabinete stomatologice din toata tara ...mai multe