dentist
logo image
dentist

Punti dentare. Avantaje si dezavantaje

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Avantajele puntilor dentare

Refacerea arcadelor cu ajutorul puntilor dentare are multe avantaje. Executate si intretinute adecvat, puntile dentare sunt lucrari cu care pacientii se obisnuiesc rapid si care le asigura un confort masticator si estetic ridicat.

 • Sunt lucrari cimentate definitiv care nu necesita indepartarea periodica pentru igienizare

  Datorita acestui aspect, multi pacienti prefera puntile in detrimentul protezelor. Puntile se fixeaza prin cimentarea definitiva a elementelor de agregare pe dintii stalpi, nemaifiind nevoie de indepartarea lucrarii pentru igienizare.

  De obicei, din punct de vedere psihologic, pacientii se vor obisnui mult mai repede cu ideea unei lucrari fixe decat cu cea a unei lucrari mobilizabile.


 • Obisnuirea cu puntile dentare se face extrem de rapid

  Puntile sunt lucrari cu o greutate redusa si putin voluminoase. De aceea, obisnuirea (sau adaptarea) cu puntile se face mult mai rapid decat cu protezelor mobilizabile, care sunt lucrari intinse si cu o greutate mai mare.


  punte dentara

  punte dentara

  proteza mobilizabila scheletata inferioara

  proteza mobilizabila


 • Puntile asigura un confort masticator excelent

  Aceasta deoarece toate fortele masticatorii se transmit dintilor stalpi si nu gingiei de sub corpul de punte. Daca in cazul protezelor masticatia se realizeaza practic pe gingie, puntile dentare vor asigura un proces masticator care se va efectua exclusiv pe dintii naturali.


 • Refacerea esteticii este foarte buna

  Acest aspect este conditionat de executarea puntilor din materiale de calitate superioara : ceramica, zirconiu. Puntile metalo acrilice de exemplu nu se remarca printr-o estetica deosebita.


 • Pentru realizarea puntilor dentare sunt necesare mai putine sedinte

  Puntile pot fi finalizate si in 2 sedinte, pe cand protezele mobilizabile au nevoie de minim 4 sedinte pentru finalizare. Implanturile au nevoie de 3 pana la 6 luni, timp necesar osteointegrarii dupa operatia de implantare.


 • Durata de viata si prognosticul sunt bune

  Pentru a asigura acest deziderat, este obligatorie respectarea minutioasa a indicatiilor privind ingrijirea acestor lucrari.


Dezavantajele puntilor dentare

 • Necesita slefuirea dintilor stalpi

  Pentru asigurarea sprijinului, este nevoie de slefuirea dintilor stalpi. Pentru ca elementele de agregare sa se poata insera pe dintii stalpi, aceasta operatiune este absolut obligatorie.

  Este cel mai mare dezavantaj al puntilor dentare deoarece duce la pierderea unor mari cantitati de tesut dentar sanatos si, uneori, chiar la devitalizarea dintilor. De aceea, lucrarile pe implanturi au avantajul neafectarii dintilor vecini bresei edentate.


  punte dentara : etape realizare punte dentara : etape realizare punte dentara : etape realizare


  Acest aspect este si mai neplacut daca dintii vecini bresei sunt perfect sanatosi, fara obturatii sau carii intinse. Exista si cazuri cand dintii stalpi prezinta deja anumite afectiuni carioase sau obturatii mari.


 • Sensibilitatea la cald si rece a dintilor slefuiti

  Daca nu se realizeaza lucrari provizorii, dintii slefuiti care au ramas vitali pot prezenta sensibilitate la stimuli termici pe perioada confectionarii puntii la laboratorul dentar.


Ultima revizuire si actualizare: Noiembrie 2020
Top articole

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe

Bolile Limbii

Deoarece ne folosim limba in mod constant, orice afectiune sau problema ce apare la nivelul acesteia poate deveni extrem de inconfortabila. Iata un ghid complet cu boli si afectiuni ale limbii sistematizat intr-un mod accesibil si usor de inteles ...mai multe

Cancerul Bucal

Cancerul bucal este o afectiune grava care poate periclita viata pacientilor. Din fericire, daca este diagnosticat la timp, sansele de reusita a tratamentului sunt mari. Descoperiti care sunt semnele incipiente ale bolii si ce puteti face pentru a preveni sau trata cancerul oral ...mai multe