dentist
logo image
dentist

www.dentalpremier.ro
www.dentalpremier.ro

Punti dentare. Caracteristici

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Puntile dentare sunt lucrari protetice care se folosesc de mult timp in stomatologie. Odata cu progresul stiintei, s-au propus noi solutii de restaurare. Cu toate acestea, puntile sunt folosite pe scara larga si in ziua de azi. S-au imbunatatit considerabil atat tehnicile folosite la conceperea si confectionarea lor, cat si calitatea materialelor din care sunt realizate.


Alcatuire

Puntile dentare sunt alcatuite din 2 parti. Fiecare din ele are un alt rol in alcatuirea si functionarea acestei lucrari protetice.

Elementele de agregare

Sunt piesele care asigura sprijinul puntii dentare. Daca ne gandim la puntea dentara ca la un podDe fapt de aici se trage si numele acestei lucrari protetice care face legatura intre 2 structuri, atunci elementele de agregare ( impreuna cu dintii pe care sunt fixate ) sunt stalpii acestui pod.

Elementele de agregare sunt practic coroane dentare care sunt atasate puntii. Acestea vor fi cimentate pe dintii special preparati, asigurand sustinerea corpului de punte. Dintii care asigura sprijinul puntii prin intermediul elementelor de agregare se numesc dintii stalpi ai puntii.

Iata cum se concepe o punte dentara :


fazele conceperii si executiei unei punti dentare : etapa 1

un dinte lipseste si trebuie inlocuit

fazele conceperii si executiei unei punti dentare : etapa 2

dintii vecini bresei trebuie preparati prin slefuire ;
acestia se numesc dinti stalpi


fazele conceperii si executiei unei punti dentare : etapa 3

este realizata puntea dentara :
cu albastru : elementele de agregare
cu rosu : corpul de punte sau dintele fals

fazele conceperii si executiei unei punti dentare : etapa 4

puntea dentara dupa finalizare si cimentarea pe dintii stalpi


Elementele de agregare si corpul de punte sunt de obicei turnate dintr-o singura bucata. In acest fel se asigura rezistenta structurii protetice.

Exista situatii speciale cand dintii stalpi nu pot fi preparati paralel intre ei. In asemenea circumstante, este posibil ca, corpul de punte sa se fixeze de elementele de agregare prin sisteme speciale (gen culise). Asemenea lucrari sunt insa mai rare.

Nota: Mai demult, corpurile de punte si elementele de agregare erau confectionate separat, apoi erau atasate prin lipire cu un material specific. Din cauza rezistentei scazute, se produceau des fracturi ale puntii la nivelul imbinarii dintre corp si elementele de agregare. Este motivul pentru care s-a renuntat demult la aceasta tehnica.


Corpul de punte

Este partea puntii dentare care asigura inlocuirea dintilor lipsa. Din acest motiv se numeste, popular, "dinte sau dinti falsi".

O punte poate avea mai multe corpuri ( imagine ) in functie de numarul breselor pe care le restaureaza.

De asemenea, intinderea unui singur corp de punte este variabila : de la 1 element pana la 3 sau 4 elemente in functie de intinderea bresei.

corpul unei punti dentare cu 1 element

corp de punte format din
1 element sau 1 dinte fals

corpul unei punti dentare cu 2 elemente

corp de punte format din
2 elemente sau 2 dinti falsi


A nu se confunda numarul de elemente al corpului de punte cu numarul total de elemente al puntii dentare. Acesta din urma include atat dintii din corpul de punte cat si elementele de agregare.

Din motive de biomecanica, se prefera ca lungimea unui corp de punte sa nu depaseasca 4 elemente. Altfel se risca fracturarea acestuia sau cresterea exagerata a fortelor care se transmit dintilor stalpi.


Pozitia corpului de punte

Raportat la pozitia corpului de punte fata de elementele de agregare ( si, implicit, fata de dintii stalpi ), exista 2 situatii clinice

Corp de punte intercalat

Corpul de punte este situat intre elementele de agregare. Este cea mai intalnita situatie si, raportat la presiunile ce se transmit dintilor stalpi, cea mai favorabila.

punti dentare : corpul de punte intercalat

corp de punte intercalat : presiunile se transmit,
in mod egal, ambilor dinti stalpi


Corp de punte in extensie

Corpul de punte este situat in afara elementelor de agregare inlocuind dinti situati fie spre anterior ( extensie meziala ) fie spre posterior ( extensie distala ).


punti dentare cu mai multe corpuri diferite

punte dentara cu mai multe corpuri diferite
1. corp intercalat cu sageata rosie
2. corp in extensie meziala cu sageata neagraCand se indica corpul de punte in extensie ?

Exista situatii cand, din diverse motive, nu se pot folosi dinti stalpi de ambele parti ale bresei. Asemenea situatii pot aparea :

  • cand din motive estetice nu se doreste slefuirea unuia din dintii ce marginesc bresa
  • cand nu exista dinti decat in una din partile bresei

Corpurile de punte in extensie trebuie foarte atent planificate pentru a nu compromite stabilitatea dintilor stalpi si, implicit, a restaurarii dentare....mai multe detalii


punti dentare : corpul de punte in extensie meziala

corp de punte in extensie meziala
sau spre partea din fata a cavitatii bucale

punti dentare : corpul de punte in extensie distala

corp de punte in extensie distala
sau spre partea din spate a cavitatii bucale


Aceste situatii presupun exercitarea unor presiuni mai mari, si in afara axului, pe dintii stalpi. Dintre cele 2 extensii, cea meziala este mai favorabila deoarece, intotdeauna presiunile masticatorii sunt mai mici in zona anterioara a cavitatii bucale decat in zona posterioara.


Punti speciale

Sunt punti care ies din tiparul descris al acestui gen de lucrari protetice.

Puntile pe implanturi

Se sprijina pe implanturi dentare introduse in osul maxilar. Tehnicile de confectionare la laborator sunt asemanatoare cu cele ale puntii pe dinti naturali, dar restul etapelor tin in exclusivitate de implantologie.


Punti cu sisteme speciale

Sunt punti mobilizabile care folosesc sisteme speciale de ancorare, asemanatoare protezelor mobilizabile : capse, culise, telescoape. Au indicatii restranse.


Punti pe inlayuri

Au ca elemente de agregare, in loc de coroane dentare, incrustatii sau inlayuri. Prezinta o estetica foarte buna dar se pot folosi doar in edentatii reduse datorita rezistentei scazute.


punti dentare pe inlayuri punti dentare pe inlayuri punti dentare pe inlayuri

punte pe inlayuri


Puntile pe pivoti dentari

Puntile dentare se pot confectiona si pe pivoti dentari. Acestea nu prezinta nici o diferenta fata de puntile pe dinti naturali, in afara necesitatii confectionarii pivotului dentar inainte de inceperea puntii.


Pretul puntilor dentare

In cele mai multe cazuri, pretul unei punti dentare se calculeaza inmultind numarul total de elemente ale puntii cu pretul unei coroane dentare realizata din materialul respectiv.

vezi pretul coroanei dentare

Ultima revizuire si actualizare: Martie 2023
Ultimele articole

Cum sa-ti pastrezi dintii si gingiile sanatoase

Acest articol ofera o privire detaliata asupra importantei sanatatii orale, subliniind legatura dintre afectiunile orale si bolile sistemice ...mai multe

Procedurile de profilaxie necesare in pastrarea sanatatii si functionalitatii dentitiei

Pentru a ne putea bucura de o dantura functionala si sanatoasa, este obligatoriu sa respectam anumite reguli....mai multe

Aparatul Dentar vs Invisalign In Tratamentul Inghesuirii Dentare

Aparat dentar clasic sau Invisalign? Aflati ce metoda de tratament vi se potriveste mai bine pentru a corecta inghesuirea sau incalecarea dintilor ...mai multe