dentist
logo image
dentist

Dentalpremier.ro
Dentalpremier.ro

Puntea dentara. Definitie, rol, alcatuire

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Puntea dentara este o lucrare protetica fixa utilizata in stomatologie pentru restaurarea morfologica a dintilor absenti de pe arcadele dentare sau pentru protectia si remodelarea dintilor ce au suferit distructii importante.


punte dentara schematic

puntea dentara

Puntea dentara este utilizata in special in tratamentul edentatiilor partiale, avand rolul de a compensa functiile masticatorie, estetica si fonetica a dintilor absenti, precum si de a preveni complicatiile ce pot surveni ca urmare a pierderii dintilor.


Partile unei punti dentare

Puntea dentara este alcatuita din 2 componente :


structura punte dentara structura punte dentara structura punte dentara

structura puntii dentare


Corpul de punte si elementele de agregare nu sunt lipite ulterior confectionarii. Ele sunt turnate impreuna pentru a asigura structurii o rezistenta superioara.

Dintii pe care se sprijina puntea dentara prin elementele de agregare se numesc dintii stalpi ai puntii.

Prin conventie, o lucrare dentara care contine mai multe coroane dentare unite intre ele dar nu are corp de punte ( nu exista dinti lipsa ) este considerata tot punte dentara.


Rolul puntilor dentare

Puntile dentare au 2 roluri majore : restaurarea morfologica a dintilor absenti si prevenirea complicatiilor ce pot surveni in urma pierderii dintilor.


1. Restaurarea morfologica a dintilor absenti

Este principalul rol al puntilor dentare. Acestea trebuie sa compenseze functiile dintilor pe care ii inlocuiesc cat mai aproape de starea de dinainte de efectuarea extractiilor dentare. De asemenea, puntile trebuie sa restaureze cat mai adecvat si dintii stalpi care vor fi slefuiti.

Functia masticatorie

Puntile dentare, fiind fixate definitiv pe dintii stalpi, vor transmite fortele masticatorii de-a lungul radacinii acestora in osul alveolar. Practic, fortele se transmit osului alveolar similar masticatiei pe dinti naturali.

Intensitatea fortelor masticatorii transmise fiecarui dinte stalp depinde de intinderea puntii si de calitatea dintilor stalpi.


punte dentara : transmiterea fortelor masticatorii

Priviti imaginea de mai sus : toate fortele care actioneaza asupra corpului de punte in timpul masticatiei se vor transmite dintilor stalpi.

Spre deosebire de punti, protezele totale transmit toate fortele masticatorii gingiei de sub ele. Este si motivul pentru care confortul masticator este inferior, iar adaptarea la asemenea lucrari se face ceva mai greu.

Foarte important : In cazul puntilor dentare, nu se transmite nici o forta gingiei si osului de sub corpul de punte. Practic, intreaga masticatie se realizeaza pe dintii naturali si nu pe gingie. Este aspectul care da procesului masticator un confort excelent.


Functia estetica

Pierderea dintilor afecteaza grav estetica, mai ales daca este vorba de o zona vizibila. De aceea, refacerea functiei estetice este, pentru multi pacienti, cel mai important deziderat.

Refacerea cat mai adecvata a esteticii pacientilor depinde foarte mult de materialele din care va fi confectionata puntea dentara. Puntile ceramice, mai ales cele pe schelet de zirconiu ofera un important avantaj comparativ cu alte tipuri de punti.


punte dentara frontala : refacerea functiei estetice punte dentara frontala : refacerea functiei estetice punte dentara frontala : refacerea functiei estetice

refacerea functiei estetice in zona frontala
cu ajutorul unei punti ceramice


Functia fonetica

Este afectata mai ales in lipsa dintilor frontali superiori. Deoarece puntile dentare sunt lucrari fixe putin voluminoase (spre deosebire de protezele dentare de exemplu), reobisnuirea cu vorbitul normal se face foarte rapid dupa cimentarea puntilor ( 1-2 zile ).


2. Prevenirea complicatiilor ce pot surveni in urma pierderii dintilor

In urma extractiilor dentare, in cavitatea bucala se produc, in timp, importante modificari care pot perturba grav functiile aparatului dentar. De asemenea, aceste modificari pot complica serios etapele realizarii puntilor dentare.....mai multe detalii

Prevenirea acestor complicatii va fi mult mai eficienta daca puntea dentara se va executa imediat dupa pierderea dintilor.

Ultima revizuire si actualizare: Noiembrie 2020
Top articole

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe

Bolile Limbii

Deoarece ne folosim limba in mod constant, orice afectiune sau problema ce apare la nivelul acesteia poate deveni extrem de inconfortabila. Iata un ghid complet cu boli si afectiuni ale limbii sistematizat intr-un mod accesibil si usor de inteles ...mai multe

Cancerul Bucal

Cancerul bucal este o afectiune grava care poate periclita viata pacientilor. Din fericire, daca este diagnosticat la timp, sansele de reusita a tratamentului sunt mari. Descoperiti care sunt semnele incipiente ale bolii si ce puteti face pentru a preveni sau trata cancerul oral ...mai multe