Punti dentare. Indicatii si contraindicatii
Indicatiile puntilor dentare
Datorita avantajelor si rapiditatii executiei, puntile dentare au mai multe indicatii
-
Restaurarea edentatilor partiale daca exista suficienti dinti care sa sustina lucrarea
Este cea mai importanta indicatie a puntilor dentare. Edentatia reprezinta lipsa dintilor de pe arcadele dentare. Pentru a afla mai multe detalii despre edentatie, urmati acest link.
Daca nu exista suficienti dinti pentru a sustine puntea dentara, va trebui sa se opteze pentru un alt tip de lucrare dentara : proteza mobilizabila, lucrari pe implanturi.
edentatie cu lipsa a 2 dinti :
indicatie pentru punte dentarapuntea dentara finalizata
-
Refacerea morfologica a dintilor cu distructii avansate, eroziuni sau obturatii extinse
Aceasta indicatie se refera la cazurile in care exista mai multi dinti care prezinta distructii avansate sau obturatii mari inestetice. Intre acesti dinti pot exista si spatii edentate ( adica fara dinti ).
Puntea dentara ce va fi realizata, pe langa inlocuirea dintilor lipsa, va reface din punct de vedere morfologic si dintii cu distructiile amintite.
dinti cu distructii si
obturatii mari, inestetice :
indicatie pentru punte dentarapuntea dentara finalizata
-
Refacerea estetica a dintilor cu modificari de culoare, forma sau pozitie
Indicatia se refera la dinti, situati mai ales in zone vizibile ale cavitatii bucale, care prezinta modificari de culoare, forma sau sunt situati in pozitii inestetice.
Puntea dentara proiectata va incerca sa restaureze cat mai estetic posibil zonele afectate.
dinti cu modificari de culoare si aspect inestetic
restaurati printr-o punte dentara ceramica -
Refacerea dintilor ce prezinta un grad avansat de abrazie
Abrazia dentara este un fenomen care poate aparea atat din cauza uzurii fiziologice a dintilor, cat si datorita unor afectiuni patologice ( de exemplu, bruxismul ).
Daca dintii devin mici si inestetici exista posibilitatea restaurarii lor prin punti dentare. Este importanta stabilirea unei ocluzii finale adecvate.
abrazia dentara ; observati reducerea exagerata a inaltimii dintilor
-
Tratamentul tulburarilor ocluzale
Exista situatii in care, din diverse motive, ocluzia ( sau "muscatura" ) pacientului devine necorespunzatoare. Aceste tulburari sunt de obicei insotite de dureri la nivelul muschilor masticatori sau a ATM ( articulatia ce realizeaza legatura mandibulei cu oasele craniului ).
In asemenea cazuri este necesara o reajustare a ocluziei. Aceasta se poate realiza si prin confectionarea unor punti totale care vor avea alt tip de contacte cu dintii situati pe arcada opusa si alta inaltime a ocluziei.
-
Inlocuirea lucrarilor vechi, necorespunzatoare
Lucrarile dentare care nu mai corespund din punct de vedere functional sau estetic trebuie inlocuite. De obicei, dupa indepartarea lucrarilor, se reevalueaza situatia din cavitatea bucala a pacientului.
Daca exista suficienti dinti de sustinere, puntea dentara poate fi o solutie de tratament.
inlocuirea lucrarilor vechi, necorespunzatoare cu punti ceramice
-
Dupa efectuarea implanturilor dentare
Puntile pe implanturi sunt o categorie aparte de lucrari care se sprijina doar pe implanturi dentare.
Contraindicatiile puntilor dentare
-
In tratamentul edentatiilor daca nu exista suficient suport
Daca dintii stalpi nu sunt suficienti ca numar, sau acestia au o implantare inadecvata, este indicat sa se opteze pentru un alt tip de lucrare protetica : proteze mobile, lucrari pe implanturi.
-
Igiena orala nesatisfacatoare
Igiena bucala nesatisfacatoare contraindica realizarea oricarui tip de lucrari protetice pana la remedierea impedimentului.
-
Afectiuni generale care contraindica anestezia sau slefuitul dintilor
Exista afectiuni generale care pot contraindica efectuarea acestor manopere. In aceste situatii, medicul stomatolog va solicita un consult interclinic.
puntilor >> << Avantaje,
dezavantaje