dentist
logo image
dentist

Puntea dentara. De la teorie la practica


Ultima Actualizare: 26.10.2023

Autor: Dr. George Ghidrai  

In cele ce urmeaza, vom incerca o sistematizare a notiunilor expuse despre proiectarea puntii dentare. Pentru detaliile necesare, urmati linkurile. De asemenea, vom prezenta 3 cazuri practice pentru o mai buna intelegere a notiunilor.

Un pacient se prezinta la cabinetul stomatologic in vederea restaurarii breselor edentate. Care sunt pasii pe care medicul stomatolog ii va parcurge pentru a proiecta o lucrare dentara ?

  1. Ce tip de edentatie prezinta pacientul ? Se poate restaura aceasta edentatie prin folosirea puntilor dentare ? Daca nu, trebuie planificate alte tipuri de lucrari protetice.

  2. Cate brese edentate exista ? Care este lungimea celei mai intinse dintre brese ? Daca depaseste 4 dinti lipsa, puntea dentara va fi dificil de confectionat.

  3. Care este starea dintilor care marginesc bresele edentate ? Ar indeplini conditiile obligatorii pentru a fi selectionati ca dinti stalpi ? Daca nu, pot fi tratati ? Daca nici nu pot fi tratati trebuie alesi alti dinti stalpi sau, daca nu mai sunt, trebuie schimbat planul de tratament.

  4. Care este indicele total al dintilor lipsa ce trebuie inlocuiti ? Acest indice se calculeaza pentru a vedea de cata sustinere are nevoie puntea dentara.

  5. Care este indicele total al dintilor care marginesc bresele edentate ? Acestia sunt primii dinti la care trebuie sa ne gandim in vederea folosirii ca dinti stalpi de punte.

    Daca indicele este mai mic decat cel al dintilor lipsa trebuie sa includem in lucrare si alti dinti stalpi. Daca nu mai sunt alti dinti, trebuie sa ne gandim la alt tip de lucrare....vezi indicii fiecarei clase de dinti

  6. Exista corpuri de punte mai mari de 3 elemente ? Daca da, s-ar putea sa fie nevoie de dinti stalpi suplimentari.

  7. Exista conditii pentru realizarea unei punti cu extensie meziala ? Trebuie luati si alti dinti stalpi pentru acest tip de lucrare ?

  8. Care sunt relatiile de ocluzie ? Corpurile de punte vor avea suficient spatiu pentru a fi modelate ? Exista forte masticatorii mai mari care ne obliga la suplimentarea dintilor stalpi ?

  9. Daca raspunsul este da la punctele 5, 6, 7 sau 8, inseamna ca trebuie gasiti si alti dinti stalpi in afara celor care marginesc bresele. Exista alti dinti care indeplinesc conditiile obligatorii pentru a fi selectati ca stalpi de punte ? Daca nu exista, trebuie gasita alta solutie protetica.

  10. Care sunt dintii stalpi suplimentari cu indicele cel mai mare ?Daca exista mai multe variante, s-ar putea aplica criteriul estetic si gradul de afectare al dintilor. Daca, dupa alegerea de dinti stalpi suplimentari, indicele lucrarii este tot nefavorabil, trebuie aleasa alta solutie de restaurare.

  11. Daca trebuie confectionata o punte totala, planificarea este extrem de importanta. Deoarece se slefuiesc toti dintii de pe arcada, adaptarea lucrarii in ocluzie va fi mai dificila.

  12. Puntile cu extensie distala se indica doar in cazuri extreme sau cu titlul de lucrari provizorii.


In urma parcurgerii acestor etape, medicul stomatolog va putea raspunde la 3 intrebari de baza :

  • Cazul clinic permite folosirea puntilor dentare ca metoda de tratament ?

  • Care sunt dintii stalpi ce vor trebui slefuiti pentru sustinerea puntii dentare ?

  • Cate elemente va avea puntea si care va fi dispozitia corpurilor de punte ?


Dupa stabilirea acestor detalii importante, mai ramane de ales materialul din care va fi confectionata puntea dentara. Desi se recomanda folosirea materialelor de calitate superioara ( ceramica, zirconiul ), acest aspect este legat si de posibilitatile financiare ale fiecarui pacient. Mai multe detalii despre materiale, la capitolul tipuri de lucrari dentare.

Nota : Este evident ca nici un medic stomatolog nu va parcurge pas cu pas aceste etape. Experienta clinica ii va permite ca, dintr-o privire, sa poata raspunde la mai multe intrebari. La baza experientei clinice stau insa tocmai acesti pasi.


Cazuri practice

Sa vedem acum cateva exemple practice. Vom exemplifica cu o imagine cazul clinic si, pentru o mai buna intelegere, vom incerca sa raspundem la fiecare din punctele enuntate mai sus.


1. Puntea cu corp intercalat


puntea dentara, exemple practice : cazul 1

Descrierea cazului

Arcada superioara

Numarul breselor edentate : 1

Dinti lipsa : 2 dinti : premolarul 1 si premolarul 2 superiori din partea dreapta a pacientului

Dinti prezenti pe arcada : toti restul dintilor sunt prezenti pe arcada

Proiectarea puntii

  1. Este o edentatie clasa 3 Kennedy care se poate restaura prin punti dentare.

  2. Exista 1 bresa edentata cu lungimea de 2 elemente ( sau 2 dinti artificiali ). Nu depaseste 4 elemente, deci puntea dentara nu este contraindicata din cauza lungimii prea mari a corpului de punte.

  3. Dintii care marginesc bresa indeplinesc criteriile obligatorii pentru a fi inclusi in puntea dentara ( vezi nota ).

  4. Indicele total al dintilor lipsa este 8 ( premolar 1 superior = 4 + premolar 2 superior = 4 ).

  5. Indicele total al dintilor ce marginesc bresa este 11 ( molar 1 superior = 6 + canin superior = 5 ). Situatia este favorabila deoarece este mai mare decat indicele dintilor ce trebuie inlocuiti.

  6. Nu exista corpuri de punte mai mari de 3 elemente.

  7. Nu este cazul realizarii unei punti cu extensie meziala.

  8. Relatiile de ocluzie sunt favorabile. Nu se vor exercita forte masticatorii in exces ( vezi nota ).

  9. Nu este nevoie de dinti stalpi suplimentari.

  10. Nu este nevoie de dinti stalpi suplimentari.

  11. Nu se confectioneaza o punte totala.

  12. Nu se realizeaza extensii distale

Nota : La intrebarile 3 si 8 raspunsul poate fi dat doar in urma consultatiei. Am presupus raspunsurile pentru a putea continua expunerea.

vezi intrebarile

Solutia terapeutica

puntea dentara, exemple practice : cazul 1 solutia

Punte dentara de 4 elemente ( 2 dinti stalpi + 2 dinti artificiali ) avand corp de punte intercalat. Dintii stalpi vor fi molarul 1 si caninul. Este o lucrare cu un prognostic foarte bun, atat molarul 1 cat si caninul fiind stalpi de punte excelenti.


2. Puntea cu mai multe corpuri si extensie meziala


puntea dentara, exemple practice : cazul 2

Descrierea cazului

Arcada superioara

Numarul breselor edentate : 2

Dinti lipsa : 2 dinti : premolarul 1 si molarul 1 superior din partea stanga a pacientului

Dinti prezenti pe arcada : toti restul dintilor sunt prezenti pe arcada

Proiectarea puntii

  1. Este o edentatie clasa 3 Kennedy, cu 2 brese edentate care se poate restaura prin punti dentare.

  2. Exista 2 bresa edentate. Ambele au lungimea de 1 element ( sau 1 dinte lipsa ). Nici o bresa nu depaseste 4 elemente, deci puntea dentara nu este contraindicata din cauza lungimii prea mari a corpului de punte

  3. Dintii care marginesc bresa indeplinesc criteriile obligatorii pentru a fi inclusi in puntea dentara ( vezi nota ).

  4. Indicele total al dintilor lipsa este 10 ( premolar 1 superior = 4 + molar 1 superior = 6 ).

  5. Indicele total al dintilor ce marginesc bresa este 15 ( molar 2 superior = 6 + premolarul 2 superior = 4 + canin superior = 5 ). Situatia este favorabila deoarece este mai mare decat indicele dintilor ce trebuie inlocuiti.

  6. Nu exista corpuri de punte mai mari de 3 elemente.

  7. Ar exista posibilitatea confectionarii unui corp de punte in extensie. Din motive estetice, am putea lasa caninul neslefuit. In acest caz, pentru a fi siguri de stabilitatea puntii, este bine sa includem si molarul 3 in puntea dentara.

  8. Relatiile de ocluzie sunt favorabile. Nu se vor exercita forte masticatorii in exces ( vezi nota ).

  9. Molarul 3 superior este un stalp suplimentar. Indeplineste conditiile generale ( vezi nota ).

  10. Stalpul suplimentar ( molarul de minte ) are indice 4, 5 sau 6. Presupunem ca are avea 4 ( ne gandim la cea mai nefavorabila situatie ). Indicele total al dintilor stalpi ar fi 13. Este mai mare decat indicele total al dintilor de inlocuit deci situatia este favorabila.

  11. Nu se confectioneaza o punte totala.

  12. Nu se realizeaza extensii distale.

Nota : La intrebarile 3, 8 si 9 raspunsul poate fi dat doar in urma consultatiei. Am presupus raspunsurile pentru a putea continua expunerea.

vezi intrebarile

Solutia terapeutica

Exista 2 solutii terapeutice viabile. Solutia finala se alege in functie de importanta estetica a caninului superior.


puntea dentara, exemple practice : cazul 2 solutia 1

Solutia 1 : Punte dentara cu 2 corpuri de punte intercalate si cu 3 dinti stalpi : molarul 2, premolarul 2 si caninul.



puntea dentara, exemple practice : cazul 2 solutia 2

Solutia 2 : Punte dentara cu 2 corpuri de punte : 1 corp intercalat si 1 corp in extensie meziala. Ca dinti stalpi se vor folosi : molarul 3 superior, molarul 2 superior si premolarul 2 superior. In fata nu exista dinte stalp, puntea fiind in extensie, iar caninul ramane neslefuit.



3. Punte inferioara extinsa cu 2 corpuri


puntea dentara, exemple practice : cazul 3

Descrierea cazului

Arcada inferioara

Numarul breselor edentate : 2

Dinti lipsa : 5 dinti : molarul 1, premolarul 2, premolarul 1 din partea dreapta si ambii incisivi centrali inferiori

Dinti prezenti pe arcada : molarii de minte sunt absenti ; toti restul dintilor sunt prezenti pe arcada

Proiectarea puntii

  1. Este o edentatie combinata clasa 3 si clasa 4 Kennedy ; cea mai importanta bresa este de clasa 3. Se poate restaura prin punti dentare.

  2. Exista 2 brese edentate intinse : una are lungimea de 3 elemente ( sau 3 dinti artificiali ), cealalta de 2 elemente. Nici una nu depaseste 4 elemente deci puntea dentara nu este contraindicata din cauza lungimii prea mari a corpului de punte.

  3. Dintii care marginesc bresa indeplinesc criteriile obligatorii pentru a fi inclusi in puntea dentara ( vezi nota ).

  4. Indicele total al dintilor lipsa este 18 ( molar 1 inferior = 6 + premolar 2 inferior = 5 + premolar 1 inferior = 5 + incisiv central inferior = 1 + incisiv central inferior = 1 ).

  5. Indicele total al dintilor ce marginesc bresa este 13 ( molar 2 inferior = 6 + canin inferior = 5 + incisiv lateral inferior = 1 + incisiv lateral inferior = 1 )( exista 2 incisivi laterali inferiori care marginesc bresa ).

    Situatia este nefavorabila deoarece indicele este mai mic decat indicele dintilor ce trebuie inlocuiti. Este nevoie de dinti stalpi suplimentari. Intrebarea este : cati ?

  6. Exista un corp de punte de 3 elemente care inlocuieste dinti extrem de puternici. Mai exista o lipsa unde pretentiile estetice sunt deosebite. Este bine sa se considere mai multi dinti stalpi.

  7. Nu este cazul realizarii unei punti cu extensie meziala.

  8. Deoarece este vorba de arcada inferioara, presiunile masticatorii sunt mai mari. Si acest criteriu indica necesitatea folosirii de dinti stalpi suplimentari.

  9. Este nevoie de dinti stalpi suplimentari. Exista disponibili 2 stalpi puternici in partea stanga a arcadei : caninul inferior si primul premolar ambii din partea stanga. Ambii dinti indeplinesc criteriile obligatorii ( vezi nota ).

  10. Ambii dinti au indicele 5. Daca am selecta doar caninul, indicele total al dintilor stalpi ar deveni 18 ; ar fi deci egal cu cel al dintilor ce trebuie inlocuiti. Ne-am afla intr-o situatie "la limita".

    Criteriile 6 si 8 ne indica ambele folosirea mai multor dinti stalpi. Este mai prudent sa includem in lucrare si premolarul inferior stang. In acest fel am fi mult mai siguri de stabilitatea puntii dentare.

    In practica curenta, exista multe situatii cand se opteaza pentru solutii cu mai putini dinti stalpi. Aceste decizii nu se pot lua decat dupa o examinare minutioasa.

  11. Nu se confectioneaza o punte totala.

  12. Nu se realizeaza extensii distale deoarece absenta molarilor de minte nu trebuie restaurata.

Nota : La intrebarile 3 si 9 raspunsul poate fi dat doar in urma consultatiei. Am presupus raspunsurile pentru a putea continua expunerea.

vezi intrebarile

Solutia terapeutica

puntea dentara, exemple practice : cazul 3 solutia

Punte dentara cu 2 corpuri de punte : unul de 3 elemente si unul de 2 elemente. Puntea va avea 6 dinti stalpi : molarul 2, caninul si incisivul lateral de pe partea dreapta si incisivul lateral, caninul si primul premolar de pe partea stanga.




Ultimele articole

Cele mai Bune 6 Metode de Albire a Dintilor Acasa Comparate

Exploreaza si compara cele mai folosite produse de albire a dintilor la domiciliu pentru a decide cu incredere care sunt cele mai bune pentru tine ...mai multe

10 Metode Eficiente pentru a Opri Retractia Gingivala

De la solutii la domiciliu pana la ingrijire dentara tintita, descopera 10 metode aplicabile pentru a tine sub control retractia gingivala ...mai multe

Care este pretul Coroanelor Dentare in 2024?

Am analizat pretul fiecarui tip de coroana dentara printr-un studiu in care am inclus 50 de clinici si cabinete stomatologice din toata tara ...mai multe