dentist
logo image
dentist

Albirea dintilor


Ultima Actualizare: 8.12.2023

Autor: Dr. George Ghidrai  

Albirea dintilor este cel mai cunoscut si folosit procedeu de estetica dentara. Potrivit unei definitii acceptate de majoritatea specialistilor, albirea dentara restabileste culoarea naturala a dintilor sau "albeste" dintii dincolo de aceasta.

In prezent, exista multe metode de albire a dintilor, unele dintre ele oferite si in magazine sau farmacii. Cu toate acestea, cea mai indicata optiune este albirea supervizata de medicul stomatolog.

albirea dintilor inainte si dupa albirea dintilor inainte si dupa albirea dintilor inainte si dupa

albirea dintilor inainte si dupa


Care sunt cauzele care duc la schimbarea culorii dintilor?

In mod normal, dintii de lapte sunt mai albi decat dintii definitivi. Odata cu inaintarea in varsta, dintii devin mai inchisi la culoare datorita schimbarilor care se produc in structura lor.

In plus, dintii se pot pata cu pigmenti bacterieni, alimentari sau datorita actiunii diverselor medicamente.

  • pigmentii bacterieni vor favoriza aparitia de pete maro sau negre pe suprafata dintilor
  • anumite antibiotice (de exemplu, tetraciclina) pot cauza "ingalbenirea" dintilor sau reducerea stralucirii smaltului
  • dintii se pot pata sau decolora si din cauza pigmentilor alimentari : anumite legume, ceai, cafea, vin rosu etc

Fumatul cauzeaza aparitia petelor inchise la culoare in timp ce anumite defecte sau afectiuni ale smaltului (hipoplazia, fluoroza) pot conduce la ingalbenirea dintilor.


dinti patati

dinti patati

ingalbenirea dintilor

dinti ingalbeniti



Indicatii si examenul clinic

Recomandarea generala este ca pacientii sa efectueze un control dentar inainte de a apela la orice metoda de albire.

Medicul stomatolog va realiza o examinare completa :

  • starea generala a pacientului inclusiv prezenta anumitor alergii sau sensibilitati
  • examinarea gingiilor si a tesuturilor moi din cavitatea bucala
  • examinarea dintilor, obturatiilor si lucrarilor dentare prezente
  • uneori este nevoie si de una sau mai multe radiografii pentru a studia anumite detalii care nu pot fi observate la inspectia directa

Culoarea dintilor se stabileste cu ajutorul cheii de culori.

cheie de culori pentru lucrari dentare ceramice cheie de culori pentru lucrari dentare ceramice cheie de culori pentru lucrari dentare ceramice

cheie de culori

Literele definesc nuanta principala:

  • A : alb-galben
  • B : galben
  • C : gri
  • D : alb-galben-gri

Cu cat cifrele sunt mai mici, nuanta este mai deschisa.

Albirea dintilor este mai putin eficienta cand nuanta de baza este gri ; ea este mai eficace in cazul dintilor "ingalbeniti". Albirea este contraindicata daca dintii prezinta carii sau daca gingia este inflamata.

In cazuri favorabile, albirea poate schimba culoarea dintilor cu 2-3 nuante: de exemplu de la A3,5 la A2 sau A1.

Albirea nu influenteaza culoarea plombelor existente, a lucrarilor dentare sau a protezelor. Protezele se pot albi in afara cavitatii bucale folosind un agent de albire specific (care de obicei se foloseste si pentru curatarea protezelor).

Efectul albirii poate dura de la cateva luni la cativa ani si depinde de stilul de viata al fiecarui pacient. Igiena orala regulata si evitarea fumatului sau a pigmentilor alimentari pot prelungi efectul albirii.


Metode de albire

Metodele de albire includ albirea la cabinetul stomatologic, albirea dintilor acasa precum si alte metode oferite in farmacii, magazine, saloane de infrumusetare etc.

  1. Albirea dintilor la cabinetul stomatologic

    1. Albirea activata de o sursa de lumina

      Acest tip de albire este realizata de catre medicul dentist la cabinet. Tehnica consta in aplicarea unui gel de albire pe suprafata dintilor care este apoi expus unui fascicul luminos (care poate fi o lampa cu halogen sau un fascicul laser).

      Inainte de aplicarea gelului de albire, este important sa se protejeze gingia si tesuturile moi prin aplicarea de lacuri protectoare.

      albirea dintilor la cabinetul stomatologic pasul 1

      gelul de albire este aplicat pe suprafata dintilor dupa ce gingia a fost protejata cu o substanta specifica

      albirea dintilor la cabinetul stomatologic pasul 2

      gelul de albire este expus unei surse de lumina


      Tehnica

      • tesuturile moi sunt protejate prin aplicarea unei rasini fotopolimerizabile inerte (cu verde in imaginea din stanga)
      • gelul de albire este aplicat pe suprafata dintilor (cu portocaliu in imaginea din stanga)
      • gelul de albire este expus unei surse de lumina (lampa cu halogen, laser) pentru o perioada de 6-15 minute.


    2. Albirea interna sau intradentara

      Albirea interna se efectueaza doar in cazul dintilor devitalizati, care au fost supusi unui tratament endodontic. Asadar, acesti dinti au "nervul scos".

      De multe ori, asemenea dinti isi schimba culoarea. Albirea interna incearca sa readuca culoarea acestor dinti cat mai aproape de starea initiala.

      Spre deosebire de albirea clasica, care albeste dintii dinspre exterior, albirea interna actioneaza asupra dintilor dinspre interior spre exterior.

      albirea dintilor : albirea interna sau intradentara albirea dintilor : albirea interna sau intradentara albirea dintilor : albirea interna sau intradentara

      albirea interna

      Tehnica

      • dupa finalizarea tratamentului endodontic, se realizeaza un orificiu in dinte pana se ajunge la obturatia de canal (1,2 in imaginea de sus)

      • un agent de albire este pozitionat in camera pulpara a dintelui astfel incat acesta sa poata actiona in interiorul dintelui (3,4 in imaginea de sus)

      • agentul de albire este inchis cu ajutorul unei obturatii provizorii si lasat in interiorul dintelui pentru cateva zile


  2. Albirea dintilor acasa

    Produsele de albire recomandate pentru folosirea acasa includ geluri de albire, paste de dinti, solutii de albire, gume de mestecat si altele. Gelurile de albire pentru acasa sunt cele mai eficiente dintre acestea si, din acest motiv, cel mai des folosite.

    1. Gelurile de albire

      Gelurile de albire pentru acasa se introduc in gutiere de albire care se aplica pe dinti pentru o anumita perioada de timp (care depinde de concentratia gelului).

      Gutierele de albire sunt forme din plastic care se potrivesc peste arcadele dentare. Gutierele sunt realizate individual la cabinetul stomatologic dupa o amprenta realizata de medicul stomatolog.

      Timpul de aplicare al gelurilor depinde de concentratia acestora :

      • Gelurile concentrate se aplica de mai multe ori pentru scurte perioade de timp (15-20 minute de doua sau trei ori pe zi)
      • Gelurile cu concentratie mai mica se aplica pentru mai multe ore (de exemplu, pe parcursul noptii) pentru o perioada de 5 pana la 14 zile


      albirea dintilor acasa pasul 1

      gelul de albire este introdus in interiorul gutierei

      albirea dintilor acasa pasul 2

      gutiera este pozitionata peste arcada dentara


    2. Alte metode de albire pentru acasa

      Alte metode de albire includ paste de dinti, solutii pentru clatire, gume de mestecat precum si alte produse care se comercializeaza la farmacii, magazine, saloane de infrumusetare etc.

      Indiferent de metoda pe care doriti sa o folositi, este bine sa consultati medicul stomatolog inainte de inceperea oricarui tratament de albire.

      Merele, telina sau morcovii ajuta procesul de albire deoarece contribuie la inlaturarea naturala a petelor de pe dinti prin cresterea fluxului salivar (saliva este agentul de curatare natural al cavitatii bucale) si prin actiunea directa asupra dintilor


Riscuri

Cele mai intalnite reactii secundare care pot aparea in urma unui tratament de albire sunt cresterea sensibilitatii dintilor si iritatii minore la nivelul gingiei. De obicei, asemenea reactii sunt minore si dispar la cateva zile dupa intreruperea tratamentului.

Este important ca pacientii sa consulte medicul inainte de debutul procedurii deoarece anumite situatii pot contraindica (temporar) inceperea tratamentului (sensibilitate dentara crescuta, retractia gingivala, gingivita, obturatii sau lucrari dentare defectuoase).

Albirea nu influenteaza culoarea "plombelor" din compozit sau a altor restaurari dentare. Nu va afecta lucrarile ceramice, din aur sau alte aliaje metalice.

Expunerea prelungita a dintilor la agentii de albire poate afecta smaltul. Albirea dintilor nu este recomandata la copii sub 16 ani sau la femei in perioada de lactatie.




Ultimele articole

10 Metode Eficiente pentru a Opri Retractia Gingivala

De la solutii la domiciliu pana la ingrijire dentara tintita, descopera 10 metode aplicabile pentru a tine sub control retractia gingivala ...mai multe

Care este pretul Coroanelor Dentare in 2024?

Am analizat pretul fiecarui tip de coroana dentara printr-un studiu in care am inclus 50 de clinici si cabinete stomatologice din toata tara ...mai multe

Turism dentar - o optiune tot mai atractiva pentru ingrijirea orala

Turismul dentar este o modalitate excelenta prin care iti poti mentine sanatatea orala si vizita in acelasi timp un oras nou.....mai multe