dentist
logo image
dentist

www.dentalpremier.ro
www.dentalpremier.ro

Implantul dentar
ghid complet pentru pacienti

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Tratamentul prin implanturi dentare este in acest moment cea mai folosita si in acelasi timp cea mai eficienta metoda de inlocuire a dintilor lipsa.

Datorita avantajelor incontestabile, implanturile dentare se pot folosi atat pentru inlocuirea unui singur dinte, cat si in cazul lipsei mai multor dinti, pana la toti dintii de pe arcada.


implant dentar schematic

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Exista o cerere enorma de implanturi pe plan global. Aceasta cerere a facut ca implantologia sa cunoasca probabil cea mai spectaculoasa dezvoltare din toate ramurile stomatologice.

In articolul ce urmeaza, va propunem un ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect.

Acest ghid este dedicat in primul rand pacientilor care doresc sa apeleze la un tratament cu implanturi dentare dar se poate dovedi util si oricarei persoane dornice sa afle mai multe informatii despre aceste tratamente revolutionare.


Cuprins


Sus

Ce este implantul dentar?

Implantul dentar este un dispozitiv metalic care se introduce in osul maxilar pentru a inlocui unul sau mai multi dinti.

In majoritatea cazurilor, implanturile dentare vor sustine o lucrare protetica care, in functie de situatia clinica, poate fi: o coroana dentara, o punte dentara sau o proteza mobilizabila. In anumite situatii, la implanturile dentare se pot atasa si aparate ortodontice pentru a indrepta sau alinia dintii.

puntea pe implanturi

punte dentara pe implanturi

proteza dentara pe implanturi

proteza mobilizabila pe implanturi


In prima faza, este nevoie de o interventie chirurgicala pentru a plasa implanturile dentare in interiorul osului maxilar. Integrarea implanturilor in organism se face printr-un proces numit osteointegrare, in urma caruia implanturile dentare vor forma o legatura stransa cu osul maxilar.

Dupa perioada de vindecare, un dispozitiv protetic este atasat implantului osos. Acest dispozitiv se numeste bont artificial sau capa de transfer. De obicei, bontul artificial va fi atasat de implant prin insurubare iar peste bontul artificial va fi confectionata lucrarea dentara proiectata.

implant unidentar structura generala

structura unui implant dentar folosit pentru inlocuirea unui singur dinte; stanga: molar inferior, dreapta: incisiv superiorCare sunt avantajele implanturilor dentare comparativ cu lucrarile dentare traditionale?

Marele avantaj al implanturilor dentare este inlocuirea dintilor lipsa in cel mai natural mod posibil. Aceasta se datoreaza integrarii implantului in os prin osteointegrare. Datorita acestui proces, restaurarile pe implanturi ofera multiple avantaje comparativ cu lucrarile traditionale.

Orice lucrare protetica trebuie proiectata in asa fel incat sa inlocuiasca cat mai adecvat dintii lipsa. Ce inseamna acest aspect?

Dintii au 3 functii: masticatia, estetica si fonatia (sau pronuntia). Cand o lucrare protetica inlocuieste unul sau mai multi dinti, ea va prelua toate functiile acestora. Cel mai important obiectiv este restaurarea acestor functii cat mai aproape de natural.

Sa vedem care sunt avantajele lucrarilor pe implanturi in restaurarea functiilor dentare:

 • Masticatia

  Masticatia este cea mai importanta functie a dintilor. Cand se proiecteaza o lucrare dentara, functia masticatorie trebuie reabilitata cat mai aproape de situatia naturala (adica cea de dinainte de pierderea dintilor). Daca acest obiectiv este atins, pacientii se vor adapta repede cu noua restaurare.

  Marele avantaj al restaurarilor pe implanturi este transmiterea fortelor masticatorii catre osul alveolar intr-un mod similar dintilor naturali (imagine stanga). In consecinta, confortul masticator este excelent, deoarece implanturile functioneaza aproape ca dintii naturali.


  implant dentar, directia fortelor masticatorii

  transmiterea fortelor masticatorii (cu sageti)
  se face similar la implantul dentar si la dintii naturali

  fortele masticatorii in cazul unei proteze mobilizabile

  fortele masticatorii in cazul unei proteze mobilizabile


  Din contra, in situatia protezelor dentare traditionale, o mare parte din fortele masticatorii sunt transmise gingiei de dedesubt, deoarece protezele se sprijina aproape exclusiv pe gingii. Tesutul gingival nu este obisnuit cu aceste forte; in consecinta, adaptarea la protezele dentare traditionale se face mai greu.


 • Estetica

  Refacerea esteticii este pentru multi pacienti cel mai important deziderat. Este unanim recunoscut ca estetica unei lucrari pe implanturi executata corect este excelenta.


  implant dentar, rol: refacerea functiei estetice

  refacerea functiei estetice
  cu ajutorul implanturilor dentare

  Un implant dentar are capacitatea de a inlocui un dinte lipsa in asa fel incat va arata si functiona aproape ca un dinte natural.


 • Fonatia

  Vorbitul normal, in special pronuntia unor consoane, poate fi afectat daca lipsesc dinti anteriori (mai ales incisivii).

  Protezele traditionale noi produc dificultati in pronuntie cel putin pana tesuturile bucale se obisnuiesc cu noua situatie. Acest proces poate dura pana la cateva saptamani.

  Restaurarile pe implanturi elimina acest neajuns, acestea functionand aproape ca dintii naturali. Adaptarea cu aceste lucrari se face mult mai repede (de obicei cateva zile).


Alte avantaje importante ale implanturilor dentare

 • Implanturile dentare reduc incarcarea asupra altor elemente din cavitatea bucala (dinti, gingii, os alveolar) deoarece ofera coroanelor, puntilor sau protezelor mobilizabile un suport independent.

  In acest fel, lucrarile care se sprijina pe implanturi nu vor exercita presiuni suplimentare asupra nici unui alt element din cavitatea bucala.


 • Implanturile dentare elimina necesitatea slefuirii dintilor vecini, operatiune absolut obligatorie daca bresa edentata va fi restaurata cu ajutorul unei punti dentare.

  Slefuirea dintilor poate duce la pierderea unor cantitati insemnate de tesut dentar sanatos si, uneori, chiar la devitalizarea dintilor.

  implant dentar comparat cu punte dentara

  daca bresa edentata va fi restaurata printr-o punte dentara este necesara slefuirea dintilor vecini bresei


  implant dentar comparat cu punte dentara

  daca bresa edentata va fi restaurata cu ajutorul unui implant dentar, dintii vecini raman neslefuiti


 • Implanturile dentare conserva tesutul osos reducand procesul de resorbtie osoasa care ar avea ca rezultat reducerea dimensiunii verticale a maxilarelor.

 • Protezele pe implanturi permit pacientilor o masticatie mai eficienta si un vorbit mai clar. De asemenea, pacientii se vor obisnui mult mai repede cu o proteza sustinuta de implanturi decat cu o proteza totala traditionala.

  proteza pe implanturi

  proteza pe implanturi

  proteza totala traditionala

  proteza totala traditionala


 • Asigura o estetica deosebita si o stabilitate foarte buna a lucrarilor, iar adaptarea cu astfel de restaurari se realizeaza extrem de rapid.


Dezavantajele implanturilor dentare

Daca nu exista o contraindicatie generala sau locala, implanturile dentare au putine dezavantaje.


Indicatii, contraindicatii

Implanturile dentare reprezinta cea mai eficienta metoda de restaurare a arcadelor dentare. Implanturile pot fi folosite cu succes atat in tratamentul edentatiilor partiale (cand lipsesc unul sau mai multi dinti) cat si in cazul edentatiei totale (cand lipsesc toti dintii de pe arcada).

Implanturile pot fi folosite aproape in orice caz clinic in care se doreste restaurarea unuia sau mai multor dinti lipsa. Iata o selectie cu situatii in care implanturile dentare se folosesc cu cel mai mare succes.

Ce contraindicatii au implanturile dentare?

Anumite afectiuni generale severe pot contraindica anestezia, interventiile chirurgicale sau plasarea implanturilor in general. Alte situatii cer o evaluare atenta inainte de plasarea implanturilor. De cele mai multe ori, se va solicita un consult interclinic iar implanturile pot fi pozitionate doar dupa anumite tratamente preliminare.

In afara acestor situatii destul de rare, exista tulburari locale, de obicei la nivelul cavitatii bucale, care impiedica temporar pozitionarea implanturilor dentare. Majoritatea acestor afectiuni pot fi remediate prin interventii preoperatorii.


Care este structura implanturilor dentare?

Dupa cum am vazut, o lucrare protetica pe implanturi este alcatuita din 3 elemente principale:

structura implant dentar

 1. Implantul dentar - este un dispozitiv metalic introdus chirurgical in osul maxilar pentru a sustine lucrarea. In functie de situatia clinica se pot folosi unul sau mai multe implanturi.

  De exemplu, daca un singur dinte va trebui inlocuit, va fi nevoie de un singur implant. Daca toti dintii de pe arcada lipsesc, vor trebui folosite de la 4 pana la 8 implanturi.

 2. Bontul artificial - este un dispozitiv protetic care se ataseaza la implanturile dentare dupa ce procesul de vindecare si osteointegrare s-a incheiat. Fiecare implant va avea nevoie de un bont artificial.

  Peste bonturile artificiale se va construi lucrarea pe implanturi proiectata.

 3. Lucrarea protetica - in functie de cazul clinic si doleantele fiecarui pacient se pot folosi mai multe tipuri de lucrari dentare: coroana dentara, punte dentara si o gama variata de proteze dentare mobilizabile.


1. Implantul dentar

Implanturile dentare sunt fabricate intr-o mare varietate de marimi si forme; astfel, medicul implantolog poate alege implantul potrivit pentru fiecare caz.

Practic, implantul dentar se aseamana cu radacina unui dinte; suprafata acestuia este striata pentru o mai buna integrare in os (tesutul osos nou format va patrunde intre striatiile implantului crescandu-i astfel stabilitatea).


tipuri de implanturi dentare

implanturi dentare

Implanturile sunt de asemenea "filetate"; cand sunt introduse in osul maxilar prin insurubare, ele colecteaza tesut osos in jurul lor, fapt care le creste stabilitatea si ajuta procesul de osteointegrare.

Anumite implanturi sunt turnate intr-o singura piesa cu coroana dentara. Cel mai des insa, bontul artificial va fi atasat implantului dupa perioada de vindecare iar coroana dentara va fi realizata peste acesta intr-o etapa suplimentara.

Din ce materiale sunt confectionate implanturile dentare ?

Majoritatea implanturilor dentare sunt confectionate din titan. Titanul este preferat de majoritatea medicilor practicieni si de firmele fabricante datorita proprietatilor sale:

In ultimii ani, implanturile din zirconiu au cunoscut o dezvoltare spectaculoasa. Chiar daca sunt relativ nou aparute pe piata, exista o cerere tot mai crescuta pentru acest tip de implanturi.

tipuri de implanturi dentare


2.Bontul artificial

Bonturile artificiale sunt de asemenea confectionate intr-o mare varietate de forme si marimi; de obicei, companiile producatoare de implanturi livreaza bonturile artificiale impreuna cu implanturile.

implant dentar, bont artificial

Din gama bogata de bonturi prefabricate, medicul practician va trebui sa le aleaga pe cele care se potrivesc cel mai bine cazului clinic.

Materiale

Bonturile artificiale se pot confectiona din mai multe materiale, precum titan, aur, otel inoxidabil si, mai nou, zirconiu.

 • Bonturile din titan

  Bonturile din titan se folosesc pe scara larga datorita proprietatilor excelente ale aliajelor de titan. Acestea au o rezistenta foarte buna, sunt extrem de biocompatibile si pot fi folosite pentru orice tip de restaurare pe implanturi.

  bonturi artificiale din titan

  bonturi artificiale din titan

  Multi medici implantologi prefera folosirea bonturilor din titan in partile posterioare ale cavitatii bucale (zona molarilor) datorita fortelor masticatorii mari din aceste zone.


 • Bonturile artificiale din zirconiu

  Bonturile artificiale din zirconiu au aparut mai recent si se folosesc in special pentru a imbunatati estetica unei lucrari pe implanturi. Zirconiul are atat o rezistenta foarte buna cat si o estetica deosebita, fiind de culoare alba.

  Daca se proiecteaza o lucrare integral ceramica sau cu schelet din zirconiu, bonturile artificiale din zirconiu pot fi o optiune excelenta. In asemenea situatii, problema "ascunderii" culorii mai inchise a unui bont artificial metalic este evitata.

  Mai mult, la inceputul anului 2011 primul implant integral din zirconiu (atat implantul cat si bontul artificial) a fost lansat pe piata.

  Practic, in functie de materialele din care sunt confectionate implanturile respectiv bonturile artificiale, pot aparea urmatoarele situatii:

  implant dentar: materiale din care sunt confectionate


 • Alte materiale

  In afara de titan si zirconiu, bonturile artificiale mai pot fi fabricate si din alte materiale: aliaje de aur, otel inoxidabil etc. Desi au indicatii mai restranse, exista situatii clinice cand acestea pot fi folosite cu succes.

bonturi artificiale din zirconiu

bonturi artificiale din zirconiu

bonturi artificiale din aur

bonturi artificiale din aurCaracteristicile bonturilor artificiale

Alegerea bonturilor artificiale este o operatiune care trebuie foarte atent condusa. Din multitudinea de bonturi artificiale existente, trebuie alese cele care corespund cel mai bine cazului clinic.

Exista mai multe criterii de selectie ale bonturile artificiale:

 • Tipul de restaurare protetica care se executa: coroana dentara, punte dentara sau proteza mobilizabila

 • Modul in care lucrarea protetica este atasata de bonturile artificiale: prin cimentare, prin infiletare sau cu ajutorul unor sisteme speciale de ancorare

 • Pozitia implantului in cavitatea bucala: in general, bonturi artificiale mai voluminoase se vor folosi in partea din spate a cavitatii bucale unde presiunile masticatorii sunt mai mari


3. Lucrari protetice pe implanturi

Implanturile dentare ofera posibilitatea confectionarii unei game bogate de lucrari protetice. Alegerea tipului de restaurare care va fi folosit este un alt pas important al tratamentului.

Aceasta alegere este influentata de mai multi factori:

 • Numarul si pozitia dintilor lipsa
 • Starea generala a pacientului
 • Pretentiile estetice si functionale
 • Pozitia geografica: diferite tipuri de proteze pot fi proiectate in tari diferite si chiar si in parti diferite ale aceleasi tari
 • Posibilitatile financiare ale fiecarui pacient
 • Timpul pe care un pacient il poate dedica tratamentului
 • Experienta si preferintele medicului implantolog

Iata care sunt cele mai folosite lucrari protetice pe implanturi:


Coroana dentara

Coroana pe implant se indica de obicei cand lipseste un singur dinte iar dintii care marginesc bresa sunt sanatosi sau pot fi tratati. In cazul unei brese mai intinse, se pot folosi mai multe coroane pe implanturi situate una langa alta.

coroana pe implant

Coroanele dentare sunt realizate din ceramica pe diverse suporturi: aliaje de aur, titan, alte aliaje metalice sau zirconiu. In unele situatii, se pot confectiona si coroane integral ceramice, fara schelet de sustinere.


Puntea dentara

Multi pacienti prefera puntile pe implanturi deoarece nu trebuie indepartate pentru igienizare. Puntile sunt fixate definitiv pe implanturi fie prin cimentare, fie prin infiletare.

In cazul edentatilor extinse cu lipsa multor dinti, puntile pe implanturi ar putea constitui o problema de ordin financiar.

puntea pe implanturi

Nu este indicat sa se proiecteze punti care sunt sustinute atat de implanturi cat si de dinti naturali. Acest aspect ar putea avea ca si consecinta mobilizarea implanturilor datorita mobilitatii fiziologice a dintilor naturali.

Sa explicam mai in detaliu:

 • Dintii naturali se fixeaza in osul alveolar cu ajutorul ligamentelor periodontale, o retea de fibre elastice si flexibile. Aceste fibre permit dintelui o usoara mobilitate, numita mobilitate fiziologica.

 • Implanturile dentare sunt inconjurate de tesut osos dur. In consecinta, ele nu au nici un fel de mobilitate.

punte pe implanturi design gresit

In graficul de mai sus puntea se sprijina in partea stanga pe un implant iar in partea dreapta pe un dinte natural. Datorita mobilitatii fiziologice, dintele natural va actiona ca o parghie asupra implantului rigid in timpul masticatiei.

In acest fel, implantul poate fi mobilizat, iar odata mobilizat, sunt sanse foarte mari ca acesta sa fie compromis.

Un alt aspect important este asigurarea unui numar suficient de implanturi care sa sustina puntea. De exemplu, daca lipsesc toti dintii de pe o arcada, este nevoie de cel putin 6 implanturi ca sa sustina puntea.


Protezele mobilizabile

Proteza dentara pe implanturi se foloseste cand lipsesc toti dintii de pe arcada, fiind o alternativa la puntea pe implanturi. Proteza pe implanturi este de obicei mai ieftina decat puntea totala pe implanturi (pentru ca are nevoie de mai putine implanturi care sa o sustina), dar acesta nu este singurul aspect care ar putea sa o indice.

Protezele pe implanturi trebuie indepartate zilnic din cavitatea bucala pentru igienizare. Astfel, se permite o igienizare mult mai buna a protezei pe implanturi in comparatie cu o punte, care nu se poate indeparta din cavitatea bucala.

proteza dentara pe implanturi

In comparatie cu proteza totala traditionala care se sprijina exclusiv pe gingii, protezele pe implanturi permit o masticatie mult mai eficienta, vorbitul este mai clar iar stabilitatea net superioara.

Protezele se ataseaza de implanturi cu ajutorul unor sisteme speciale de ancorare. Sistemele speciale de ancorare sunt alcatuite din 2 parti:

 • O parte este insurubata in implanturile osoase ramanand in cavitatea bucala

 • Cealalta parte este atasata protezei mobilizabile

  lucrari pe implanturi sisteme speciale de fixare
 • Sistemul de prindere intre cele 2 elemente este de tip patrice - matrice in care patricea este reprezentata de sistemul ancorat in implant. Partea atasata protezei dentare va trebui inlocuita regulat.


proteza mobilizabila pe implanturi dentare
proteza pe implanturi dentare cu sisteme speciale de ancorare

proteza mobilizabila pe implanturi care foloseste sisteme speciale de ancorare sub forma de capse


Exista mai multe tipuri de sisteme speciale de ancorare: capse, culise etc.

Un alt sistem este reprezentat de o bara de metal care este securizata pe implanturi (imagine jos). Proteza dentara este apoi atasata la bara de metal cu ajutorul unor sisteme de prindere. In aceasta varianta stabilitatea protezei este excelenta.


proteza dentara pe implanturi fixata cu ajutorul unei bari metaliceCum decurge un tratament cu implanturi dentare?

Refacerea arcadelor cu ajutorul implanturilor dentare necesita procedee complexe care, uneori, implica participarea mai multor specialisti.

Pentru ca rezultatele sa fie cat mai bune, colaborarea pacientului este esentiala. Acesta trebuie sa inteleaga ca manoperele necesita rabdare si timp, se pot intinde uneori pe mai multe luni iar costul lucrarilor poate fi destul de ridicat.

Trecand peste acestea, refacerea edentatilor cu ajutorul implanturilor dentare reprezinta, aproape intotdeauna, solutia cea mai buna, naturala si de durata. Operatiile sunt nedureroase iar rezultatul final va permite pacientului sa aiba o masticatie extrem de confortabila si o estetica deosebita.


Examinarea

 • Consultatia

  Consultatia impreuna cu examenele complementare (radiografie, tomografie) vor permite stabilirea unui diagnostic si elaborarea planului de tratament.

  Stabilirea unui plan de tratament corect, adaptat cazului clinic si doleantelor pacientului, este esentiala in reusita tratamentului cu implanturi dentare.

  Examinarea medicala se va concentra pe toate aspectele importante, de la starea generala a pacientului pana la afectiuni locale, evaluarea suportului osos, structura tesutului gingival, dintii vecini etc.

  Pentru detalii complete despre felul cum decurge consultatia pentru o lucrare pe implanturi, accesati acest link.

 • Examene complementare

  Radiografia dentara si mai ales tomografia computerizata sunt de mare ajutor medicului implantolog. Aceste examene ofera detalii precise care il vor ajuta pe medicul practician sa elaboreze un plan de tratament corect.

  In ziua de azi, nu se poate incepe un tratament cu implanturi dentare fara a apela la astfel de examinari. Aflati mai multe informatii despre radiografie si tomografia computerizata.

 • Planul de tratament

  Stabilirea planului de tratament este cea mai importanta etapa a tratamentului cu implanturi dentare.

  Reusita restaurarilor pe implanturi tine in mare masura de stabilirea unui plan de tratament corect. Odata stabilit, acest plan va fi foarte greu de schimbat dupa plasarea implanturilor in os.

  De aceea, stabilirea unui plan de tratament gresit poate duce la compromiterea implanturilor dentare.

  Pentru un anumit caz pot exista mai multe optiuni terapeutice. Solutia finala este aleasa in functie de mai multi factori:

  • calitatea si cantitatea osului maxilar sau mandibular
  • pretentiile estetice si functionale
  • tipul de ocluzie
  • posibilitatile financiare ale pacientului
  • gradul de igiena al fiecarui pacient
  • posibilitatea executarii unor operatii pregatitoare
  • anumite afectiuni locale sau generale

  Cand se elaboreaza planul de tratament, se va tine cont de toate detaliile si informatiile obtinute in timpul examinarii medicale precum si cele obtinute la investigatiile complementare (radiografie, tomografie computerizata etc.).


Ce aspecte se vor stabili in urma examinarii medicale?

In urma examinarii medicale complete, vor fi decise aproape toate aspectele importante ale tratamentului:

 • Este posibil un tratament cu implanturi? Exista afectiuni grave de sanatate care contraindica implanturile si in general orice interventie chirurgicala. Din fericire, sunt intalnite destul de rar.
 • Ce tip de lucrare protetica va fi executata (coroana dentara, punte, proteza mobilizabila, mai multe coroane etc.)
 • Se va stabili numarului, pozitia si tipului de implanturi dentare care vor fi folosite
 • Stabilirea eventualelor interventii chirurgicale ajutatoare

Care sunt etapele tratamentului propriu-zis?

In acest moment, atat medicul cat si pacientul cunosc in detaliu toate etapele tratamentului. In consecinta, se poate "trece la treaba".


Tratamentul afectiunilor din cavitatea bucala

Este esential ca inainte de orice interventie chirurgicala, toate structurile din cavitatea bucala sa fie sanatoase sau corect tratate. In caz contrar, rata de succes a implanturilor dentare ar putea scadea dramatic.

 • Tratamentul cariilor dentare
 • Tratamentul afectiunilor gingivale, parodontale sau ale mucoasei orale
 • Tratamentul endodontic al dintilor cu infectii cronice
 • Extractia dintilor care nu mai pot fi tratati conservativ
 • Detartraj complet si periaj profesional

Toate aceste operatii trebuie executate inainte de orice interventie chirurgicala.


Interventii chirurgicale pregatitoare

Se intampla destul de frecvent ca osul in care se doreste sa se introduca implanturile sa nu aiba dimensiunile sau structura adecvata pentru sustinerea acestora.

implant dentar pe o sectiune verticala osoasa

Implantul dentar vazut pe o sectiune osoasa
Cu rosu este reprezentat tesutul osos
Este important sa existe suficient os sanatos pe toate partile implantului inclusiv sub el


De asemenea, este indicat ca un implant dentar sa nu atinga formatiuni anatomice importante precum sinusul maxilar sau nervul mandibular.

implant dentar, contraindicatii locale: sinus maxilar coborat

sinus maxilar coborat ce ar putea interfera cu implantul dentar

implant dentar, contraindicatii locale: nervul alveolar inferior

nervul alveolar inferior ar putea interfera cu implantul dentar


In asemenea situatii, se va apela la interventii chirurgicale pregatitoare. Cele mai importante operatii pregatitoare sunt:


Indicatiile interventiilor chirurgicale pregatitoare

 • Osul alveolar prezinta infectii, calcificari sau alte anomalii care impiedica pozitionarea implanturilor.
 • Osul alveolar are o grosime sau o latime insuficienta sustinerii implanturilor - se apeleaza la operatia de aditie de os
 • Sinusul maxilar are o pozitie coborata, impiedicand introducerea corecta a implanturilor - se apeleaza la operatia de sinus lift
 • Tesutul gingival care ar urma sa inconjure un implant este absent din cauza retractiei gingivale - se apeleaza la operatia de remodelare gingivala
 • Nervul alveolar inferior, situat in interiorul mandibulei, are un traiect anormal care ar interfera cu implanturile dentare - se apeleaza la operatia de repozitionare a nervului alveolar


nervul alveolar inferior

In functie de cazul clinic, aceste interventii se pot executa fie inainte de operatia de pozitionare a implanturilor (mai frecvent), fie in timpul acestei operatii. Bineinteles, exista multe cazuri in care pozitionarea implanturilor nu necesita astfel de interventii.


Operatia de pozitionare a implanturilor dentare

Operatia de pozitionare a implanturilor dentare este o interventie chirurgicala nedureroasa care poate dura de la 10 minute pana la cateva ore in functie de numarul de implanturi care sunt plasate.

Operatia este executata de catre chirurgul maxilo-facial sau alt medic specializat sub anestezie locala. In cazuri mai complicate se poate folosi si anestezia generala.


Care este momentul optim de pozitionare al implanturilor?

In acest moment, exista 3 abordari privind plasarea implanturilor in functie de momentul in care s-au executat extractiile dentare.

 • Plasarea implantului se realizeaza in acelasi timp cu extractia

  O strategie tot mai utilizata in ultimul timp implica pozitionarea implantului imediat dupa efectuarea extractiei. Aceasta abordare reduce cu mult durata tratamentului si conserva atat tesutul osos cat si cel gingival, imbunatatind astfel estetica lucrarii.

  Aceste implanturi sunt cunoscute si sub numele de implant dentar imediat sau implant dentar intr-o zi. Implanturile imediate nu sunt potrivite pentru orice pacient sau pentru fiecare caz, iar selectia cazurilor trebuie sa fie extrem de riguroasa.

 • Pozitionarea implantului se realizeaza la putin timp dupa extractie

  Implanturile dentare se plaseaza in os la cateva saptamani dupa extractii.

  Ambele procedee au nevoie de o aditie de os care sa asigure implantului sustinerea adecvata.

 • Pozitionarea tarzie a implantului

  Pozitionarea implantului se realizeaza la cel putin 3 luni dupa extractie. Este cea mai prudenta abordare; in acest timp, organismul va forma tesut osos care se va depune in interiorul alveolei unde era implantat dintele.


Tehnica operatorie

De obicei, operatia de implantare are 5 etape distincte:

 1. Incizia si decolarea mucoasei sau a gingiei

  Scopul acestei etape este de a crea un acces cat mai bun la osul in care se vor introduce implanturile. Incizia se face pe mijlocul crestei, impartind mucoasa in 2 parti numite lambouri. Cele 2 lambouri sunt decolate de pe os si impinse de o parte si de alta, expunand osul alveolar.

  implant dentar, operatia de pozitionare: incizia si decolarea mucoasei

  incizia si decolarea mucoasei

  Operatia fara lambouri este o tehnica alternativa; in locul celor 2 lambouri, se perforeaza mucoasa indepartandu-se o zona mica de diametrul implantului.


 2. Frezarea orificiilor osoase

  Se folosesc frezele de os din trusa de implantologie. Aceste freze sunt de mai multe grosimi si sunt fabricate din titan.

  trusa de implantologie: freze chirurgicale

  freze chirurgicale

  In timpul acestei operatiuni, osul va fi racit in continuu cu o solutie salina pentru a preveni leziunile cauzate de supraincalzire. In acest scop se foloseste un aparat numit fiziodispenser.

  • Se incepe cu o freza pilot, de ghidare, mai subtire, cu care se va patrunde in osul alveolar la adancimea prestabilita.

  • Treptat, se trece la freze din ce in ce mai groase cu care se largeste orificiul osos creat cu freza pilot.

  • Ultima freza cu care se va patrunde are grosimea corespunzatoare implantului dentar ce urmeaza a fi pozitionat.

  • Pentru a asigura paralelismul implanturilor si unghiul de insertie dorit, medicul implantolog poate apela la diverse accesorii: pini de paralelizare, gutiere speciale cu orificii pilot etc.


  implant dentar, operatia de pozitionare: frezarea orificiilor osoase

  frezarea orificiilor osoase sub racire continua

  gutierele cu orificii pilot

  gutierele cu orificii pilot pot ajuta medicul in asigurarea paralelismului implanturilor


 3. Pozitionarea implanturilor

  Implanturile se insurubeaza cu o cheita speciala in orificiile create in osul alveolar, cu grija, pentru a nu exercita forte prea mari asupra osului.

  • Se prind implanturile cu cheita din trusa de implantologie.

  • Se insurubeaza incet, in orificiile special create, pana la adancimea maxima.

   insurubarea implanturilor dentare faza 1

   plasarea osoasa a implanturilor prin insurubare
   faza 1

   insurubarea implanturilor dentare faza 2

   plasarea osoasa a implanturilor prin insurubare
   faza 2


 4. Adaptarea tesuturilor moi

  Dupa plasarea implanturilor, urmeaza atasarea capei de vindecare. Capa de vindecare este un dispozitiv metalic care se insurubeaza in implantul dentar la sfarsitul operatiei. Aceasta va ramane in cavitatea bucala pe toata perioada de integrare a implantului.

  Exista 2 variante de pozitionare a capei de vindecare:

  • Capa va penetra mucoasa in cavitatea bucala

   Capa penetreaza mucoasa iar tesuturile gingivale se vor adapta in jurul ei.

   implant dentar: aplicarea capei de vindecare

   capa de vindecare penetreaza mucoasa

  • Capa va fi acoperita de mucoasa

   Capa este complet acoperita de mucoasa; dupa perioada de vindecare, este nevoie de o mica incizie pentru a o descoperi.

  Alegerea intre cele 2 variante se face in functie de modul in care se va putea reconstrui gingia in jurul implantului.

  Daca se alege prima varianta, tesuturile moi se vor sutura in jurul capei de vindecare astfel incat o banda suficient de groasa de gingie sa fie prezenta.

  In cazul al doilea, implantul este "ingropat" iar tesuturile moi vor fi suturate deasupra acestuia.


 5. Lucrarea provizorie

  La finalul operatiei, se va construi o lucrare provizorie care va inlocui dintele sau dintii lipsa pe perioada procesului de osteointegrare a implantului (3-6 luni).


Indicatii postoperatorii

Indicatiile postoperatorii difera de la caz la caz. Se pot indica medicamente antiinflamatoare, antialgice, comprese cu apa rece, antibiotice la nevoie.

Zona sau zonele pe care s-a intervenit trebuie protejate in primele zile dupa operatie. Igiena orala este extrem de importanta.


Evolutie postoperatorie

De cele mai multe ori evolutia este buna, operatia nefiind una traumatizanta. Anestezia trece in cateva ore, timp in care partea respectiva poate parea usor amortita.

Durerile si edemul postoperator (care apare ca o mica umflatura) sunt usoare si de obicei trec dupa administrarea de medicamente antiinflamatorii si comprese reci.

La inceput, poate aparea senzatia de corp strain datorita prezentei capei de vindecare. Aceasta senzatie va disparea in cateva zile. Daca s-a efectuat o lucrare provizorie, este nevoie de o scurta perioada de obisnuire.

Firele de sutura trebuie indepartate dupa 7-10 zile de la operatie. Medicul implantolog va efectua si o evaluare a starii de vindecare in cursul acelei sedinte.

Igiena orala este foarte importanta in aceasta perioada. Este indicata semnalarea oricarui disconfort care persista medicului stomatolog.

Operatia de pozitionare a implanturilor dentare prezinta riscuri la fel ca orice interventie chirurgicala.


Osteointegrarea implantului dentar

Osteointegrarea reprezinta procesul prin care in jurul implantului dentar se formeaza tesut osos, avand ca rezultat cresterea stabilitatii si integrarea in organism a acestuia. In functie de cazul clinic si pozitia implantului, osteointegrarea poate dura intre 3 si 6 luni.


osteointegrare implant dentar

Dupa pozitionarea implantului in orificiile osoase special create, in jurul acestuia incepe sa se formeze tesut osos. Tesutul osos format se va atasa de implantul dentar patrunzand si intre striatiile orizontale ale acestuia. Astfel se favorizeaza atat integrarea in osul alveolar a implantului cat si cresterea stabilitatii acestuia. La sfarsitul perioadei de osteointegrare, implantul va fi in totalitate inconjurat de tesutul osos nou format.


Faza protetica si executia lucrarilor dentare

Cand spunem faza protetica, ne referim la etapele necesare confectionarii unei lucrari pe implanturi. Faza protetica incepe in momentul in care implanturile dentare s-au integrat in organism sau exista dovezi clare ca acest lucru se va produce.

Care este momentul optim al atasarii lucrarii protetice de implanturi?

Momentul in care dintii artificiali (lucrarea dentara pe implanturi) sunt atasati de implanturile osoase este cunoscuta in stomatologie ca si incarcarea implanturilor dentare. Momentul trebuie foarte atent ales deoarece, in unele situatii, incarcarea prea timpurie sau cu lucrari necorespunzatoare poate afecta procesul de osteointegrare al implanturilor.

In prezent, exista 3 abordari privind momentul de atasare al dintilor artificiali la implanturi:

 • Incarcare imediata

  In aceasta situatie, bonturile artificiale si lucrarea protetica sunt atasate de implanturi in timpul operatiei de pozitionare (sau imediat dupa).

  Aceasta abordare tinde sa scurteze durata tratamentului. Adeptii acestei metode sustin ca stabilitatea initiala a implantului (obtinuta in urma operatiei) este un factor cu mult mai important pentru osteointegrare decat perioada de vindecare.

 • Incarcare timpurie

  Bonturile artificiale si lucrarea protetica sunt conectate la implanturi dupa o perioada de 1 pana la 12 saptamani de la momentul operatiei.

  Aceste 2 metode au anumite limitari si nu pot fi folosite in orice situatie clinica. Multi medici care folosesc aceste abordari prefera sa pozitioneze lucrari provizorii pentru o anumita perioada de timp.

  Doar dupa ce implanturile au avut sansa sa se osteointegreze si au fost testate in acest scop, restaurarile provizorii vor fi inlocuite de lucrari definitive atasate permanent de implanturi.

 • Incarcare tarzie

  Incarcarea tarzie este cea mai prudenta abordare. Implanturile dentare sunt lasate sa se osteointegreze pentru o perioada ce poate varia de la 3 la 6 luni (in functie de diversi factori).

  Inainte de conectarea bonturilor artificiale, gradul de osteointegrare al implanturilor este verificat. Doar dupa ce procesul este confirmat clinic si radiologic, se trece la executia lucrarilor pe implanturi.


Implantul imediat si abordarea traditionala

In acest moment, dorim sa facem o precizare menita sa evite confuziile:

A nu se confunda momentul optim de pozitionare al implanturilor dupa efectuarea extractiilor cu incarcarea implanturilor.

 • Momentul optim de pozitionare al implanturilor se refera la plasarea implanturilor in osul maxilar in functie de momentul in care s-au executat extractiile dentare.

  In acest moment, exista 3 variante: plasarea implantului in acelasi timp cu extractia, plasarea implantului la cateva saptamani dupa extractie si pozitionarea tarzie a implantului, la cel putin 3 luni dupa extractie.

 • Incarcarea implanturilor se refera la momentul conectarii lucrarii dentare (provizorie sau definitiva) la implanturi.

Alegerea ambelor momente este extrem de importanta si depinde de mai multi factori. Subliniem ca aceste optiuni trebuie stabilite in timpul elaborarii planului de tratament, inainte de orice interventie chirurgicala. Odata stabilite, este bine ca aceste momente sa nu se mai modifice in timpul tratamentului.

Odata cu progresul remarcabil al implantologiei, exista o tendinta tot mai mare de a scurta durata de tratament. Pentru a intelege mai bine aceasta noua abordare si sa o putem compara cu metoda traditionala, haideti sa vedem un caz concret:

dinte cu distructii avansate

incisiv lateral cu distructii avansate
ce nu mai poate fi tratat

Avem un incisiv lateral distrus, ce nu mai poate fi tratat. Evident, solutia ideala de tratament este extractia dintelui distrus si inlocuirea acestuia cu un implant dentar care va fi acoperit cu o coroana dentara din ceramica.

Care este durata totala a tratamentului? Iata metodele care sunt cel mai des folosite:

 1. Metoda traditionala

  Metoda traditionala se poate intinde pe o perioada destul de lunga (pana la un an) deoarece implica mai multe etape:

  • Extractia dintelui distrus sau a radacinii ramase in os. Dupa extractie, este nevoie de o perioada cuprinsa intre 4 si 6 luni inainte de plasarea unui implant dentar. In acest timp, in interiorul alveolei ramase goale se va depune tesut osos nou. Osul nou format va oferi suport implantului dentar.

  • Implantul dentar este pozitionat in osul maxilar in urma unei interventii chirurgicale. Integrarea implantului in organism se face printr-un proces numit osteointegrare, pe perioada caruia implanturile dentare vor forma o legatura stransa cu osul maxilar. Osteointegrarea are nevoie de o perioada de timp cuprinsa intre 3 si 6 luni.

  • Dupa perioada de vindecare, se va confectiona o coroana ceramica care va acoperi implantul.

 2. Implantul dentar imediat

  Implantul dentar imediat va restaura dintele distrus intr-o singura zi. Aceasta tehnica presupune realizarea extractiei, pozitionarea implantului si atasarea coroanei dentare in aceeasi sedinta. In asemenea situatii, procesul de osteointegrare al implantului se va desfasura in timp ce pacientii au bresa edentata restaurata.

  Implanturile imediate nu sunt potrivite pentru orice pacient sau pentru fiecare caz, iar selectia cazurilor trebuie sa fie extrem de riguroasa.

  De subliniat ca, in cele mai multe situatii, se apeleaza la o coroana provizorie, confectionata din acrilat sau compozit. Aceasta poate fi modelata astfel incat sa aiba atat un rol estetic cat si functional. Odata ce implantul s-a integrat in osul maxilar, coroana provizorie va fi inlocuita cu una definitiva din ceramica.

implant dentar intr-o zi

bresa restaurata cu ajutorul unei coroane pe implant dentar

Metoda traditionala este o abordare mult mai prudenta si are o rata de succes mai mare. Totusi, daca selectia cazurilor este corecta iar medicul implantolog are experienta si indemanare, si implantul imediat poate fi folosit cu succes.

Exista mai multi factori care pot influenta conduita de tratament. De aceea, chiar daca implantul imediat nu este potrivit pentru dumneavoastra, este bine sa va ganditi si la metoda traditionala, chiar daca aceasta dureaza ceva mai mult.


Etapele fazei protetice

Faza protetica a tratamentului cu implanturi cere la fel de multa atentie si pricepere ca si faza chirurgicala (de pozitionare a implanturilor) in special in cazul unor lucrari intinse care restaureaza multi dinti.

Medicul practician va trebui sa proiecteze si sa construiasca o lucrare care restaureaza fizionomia si estetica (aspect extrem de important pentru majoritatea pacientilor), si care va distribui fortele masticatorii echilibrat pe toate implanturile.

Faza protetica se desfasoara pe parcursul mai multor etape:

1. Indepartarea lucrarilor provizorii

Se indeparteaza coroana, puntile sau protezele provizorii din cavitatea bucala. Exista situatii in care acestea se pot refolosi pe perioada executarii lucrarii protetice


2. Verificarea gradului de osteointegrare al implanturilor dentare

Primii factori care sunt luati in considerare sunt: absenta durerii, infectiei sau sangerarii gingivale precum si lipsa mobilitatii clinice a implantului.

Periotestul este un aparat care verifica cu ajutorul ultrasunetelor gradul de mobilitate al implanturilor dentare cu o precizie deosebita.

Periotestul este un instrument extrem de precis dar folosirea lui este eficienta doar daca au trecut cel putin 3 luni de la operatia de implantare.

De aceea, este indicat sa se combine acest test cu radiografia dentara; radiografiile s-au dovedit a fi extrem de sensibile in determinarea cantitatii de os formata (sau pierduta) in jurul unui implant.

periotest

Periotest

radiografie dentara: implant dentar bine integrat in os

radiografie dentara:
implant dentar bine integrat in os

In concluzie, combinarea testelor clinice cu radiografiile dentare si folosirea periotestului reprezinta cea mai indicata conduita in stabilirea gradului de integrare a unui implant dentar.


3. Indepartarea capelor de vindecare

Capa de vindecare este un dispozitiv metalic care se insurubeaza in implantul dentar la sfarsitul operatiei de pozitionare.

 • daca s-au folosit cape de vindecare care penetreaza mucoasa bucala, indepartarea lor se face prin simpla desurubare cu o cheita specifica.
 • daca s-au folosit cape care au fost acoperite de mucoasa, este nevoie de o incizie suplimentara pentru a descoperi capele. Incizia este extrem de simpla si nedureroasa.

4. Atasarea bonturilor artificiale

Bonturile artificiale sunt dispozitive protetice care se ataseaza la implanturile dentare dupa ce procesul de vindecare s-a incheiat. Peste bonturile artificiale va fi realizata lucrarea protetica proiectata: coroana, punte dentara sau proteza mobilizabila.

Bonturile artificiale sunt confectionate intr-o mare varietate de forme si marimi; din gama bogata de bonturi, medicul practician va trebui sa le aleaga pe cele care se potrivesc cel mai bine cazului clinic.

implant dentar, bont artificial

atasarea bontului artificial de implant

bonturi artificiale de diverse forme si marimi

bonturi artificiale de diverse forme si marimi


Daca s-a optat pentru incarcarea imediata a implantului dentar, bontul artificial va fi atasat imediat dupa operatia de pozitionare iar peste acesta va fi fixata o lucrare provizorie.


5. Amprenta dentara

Dupa atasarea bonturilor artificiale, medicul va lua o amprenta pe care o va trimite laboratorului dentar. Indiferent de marimea restauratiei (coroana simpla sau proteza complexa), se prefera amprenta totala care va cuprinde toti dintii de pe arcade (superiori si inferiori) impreuna cu tesuturile inconjuratoare.

amprenta totala pentru o proteza pe implanturi

amprenta totala pentru o proteza pe implanturi

Anumite metode presupun desurubarea bontului artificial de pe implant dupa finalizarea amprentei. Acesta este trimis la laboratorul dentar impreuna cu amprentele.


6. Inregistrarea ocluziei

Inregistrarea ocluziei surprinde relatia dintre dintii superiori si cei inferiori.

Succesul pe termen lung al implanturilor este determinat in mare parte de fortele pe care trebuie sa le suporte. In consecinta, restaurarea unei ocluzii corecte care nu va suprasolicita implanturile este unul din cele mai importante deziderate.

In multe cazuri, metodele conventionale de inregistrare a ocluziei nu ofera suficiente date.

In situatiile mai dificile, se indica folosirea unor sisteme complexe care ofera date precise privind pozitia maxilarului superior si a mandibulei fata de diferite structuri ale capului. Aceste informatii vor fi extrem de utile in confectionarea restaurarii pe implanturi. Unul din aceste sisteme este arcul facial.


arcul facial pe model

demonstrarea pe model a folosirii arcului facial7. Etape de laborator

Amprenta, impreuna cu inregistrarea relatiilor de ocluzie si alte detalii importante, sunt trimise la laboratorul de tehnica dentara. Aici, tehnicianul dentar va executa lucrarea protetica in functie de specificatiile cazului.

Etapele de laborator ale confectionarii lucrarilor dentare sunt detailate intr-un capitol separat. Tehnica de executie a lucrarilor pe implanturi nu difera foarte mult de lucrarile traditionale (care se sprijina pe dinti naturali) dar este nevoie de o precizie mult mai mare.


8. Probe

Inainte de fixarea definitiva a lucrarii pe implanturi, medicul practician va programa pacientul pentru una sau mai multe sedinte de proba a lucrarii. In timpul acestor sedinte, medicul va verifica gradul de adaptare al lucrarii si va face modificarile adecvate daca adaptarea nu este perfecta.

De obicei, dupa confectionarea scheletului lucrarii, medicul va verifica adaptarea acestuia pe bonturile artificiale sau pe implanturi.

proteza pe implanturi dentare: probele scheletului metalic faza 1
proteza pe implanturi dentare: probele scheletului metalic faza 2

proba scheletului pentru o proteza pe implanturi

Urmatoarea sedinta de probe se programeaza dupa aplicarea ceramicii si a dintilor artificiali. In acest moment, se verifica aspectul estetic al lucrarii precum si relatia restaurarii cu celelalte structuri din cavitatea bucala (dinti vecini, gingie,obraji,limba) etc.

De o importanta deosebita sunt ajustarile la nivel ocluzal. Una dintre cauzele esecurilor implanturilor dentare este tocmai adaptarea necorespunzatoare a restaurarii la nivel ocluzal. Eventualele retusuri se fac atat in pozitia statica (pacientul inchide complet arcadele) cat si in timpul miscarilor mandibulare.


9. Fixarea definitiva a lucrarilor pe implanturi

Modul de fixare al unei lucrari pe implanturi depinde de tipul restaurarii:

a. Restaurari fixe: coroana si puntea pe implanturi

Restaurarile fixe nu se indeparteaza din cavitatea bucala pentru igienizare. Asemenea lucrari se ataseaza la implanturi fie prin cimentare, fie prin infiletare.

 • Lucrari fixate prin infiletare

  Coroanele dentare care fac parte din lucrare se ataseaza de bonturile artificiale prin suruburi specifice care trec prin coroane si se infileteaza in orificiile din mijlocul bonturilor artificiale. Dupa ce suruburile sunt pozitionate, orificiile care au penetrat coroanele sunt inchise cu materiale compozite.

  implant dentar: bont artificial cu orificiu cu filet

  bont artificial

  lucrare pe implanturi dentare fixata prin infiletare

  lucrare pe implanturi fixata prin infiletare

  O alta varianta (folosita mai rar) este cand coroana dentara si bontul artificial sunt executate intr-o singura bucata iar surubul de prindere le traverseaza pe amandoua pentru a se fixa de implant.


 • Lucrari fixate prin cimentare

  Restaurarea va fi fixata prin cimentare, la fel cum puntile si coroanele dentare sunt fixate pe dinti naturali.


b. Restaurari mobilizabile: protezele pe implanturi

Protezele se ataseaza de implanturi cu ajutorul unor sisteme speciale de ancorare. Sistemele speciale de ancorare sunt alcatuite din 2 parti:

 • O parte este insurubata in implanturile osoase ramanand in cavitatea bucala
 • Cealalta parte este atasata protezei mobilizabile la laboratorul dentar
 • Sistemul de prindere intre cele 2 elemente este de tip patrice - matrice in care patricea este reprezentata de sistemul ancorat in implant. Partea atasata protezei dentare va trebui inlocuita periodic
implant dentar: sisteme de ancorare pentru protezele mobilizabile

sisteme de ancorare
atasate implanturilor

proteza mobilizabila: sisteme de ancorare pentru implanturile dentare

sisteme de ancorare
atasate protezei

Protezele mobilizabile vor trebui indepartate zilnic din cavitatea bucala pentru igienizare. In comparatie cu protezele traditionale, protezele pe implanturi permit o masticatie mult mai eficienta, vorbitul este mai clar iar stabilitatea net superioara.


Indicatii dupa fixarea definitiva

 • protejarea partii cu restaurarea in primele zile
 • igiena orala minutioasa
 • semnalarea oricarui disconfort medicului stomatolog
 • control periodic obligatoriu la cel mult 6 luni de la finalizarea lucrarii

Ce se intampla imediat dupa fixarea lucrarii?

Dupa ce restaurarea protetica a fost fixata definitiv pe implanturi, este nevoie de o perioada de timp pentru ca tesuturile bucale sa se obisnuiasca cu noua situatie. Din acest motiv, este posibil sa apara anumite reactii minore.

De cele mai multe ori, asemenea simptome dispar treptat sau in urma unor interventii simple efectuate la cabinetul stomatologic.

 • Dureri usoare la nivelul gingiei

  Coroanele dentare care intra in alcatuirea lucrarilor patrund usor subgingival pentru a masca marginea acestora. Linia de delimitare dintre coroana si implant este un aspect inestetic pe care medicul practician va incerca sa-l ascunda sub nivelul gingiei.

  Din acest motiv, pacientii ar putea resimti dureri usoare la acest nivel pana ce tesutul gingival se adapteaza la noua situatie. Durerile dispar de obicei in cateva zile. Uneori, se pot recomanda analgezice usoare.


 • Senzatie de disconfort la masticatie

  Senzatiile de disconfort la masticatie se pot manifesta prin dureri in momentul "muscarii" unui aliment sau senzatia ca lucrarea este "prea inalta".

  Oricare ar fi motivul, este important ca pacientii sa se prezinte la cabinet cat mai repede pentru o reajustare a ocluziei. Acest aspect este extrem de important in special in cazul lucrarilor pe implanturi unde adaptarea necorespunzatoare la nivel ocluzal a unei restaurari poate avea repercusiuni grave asupra implanturilor.


 • Protezele mobilizabile

  Protezele mobilizabile sunt restaurari mai extinse decat coroanele si puntile; din acest motiv, tesuturile orale au nevoie de mai mult timp pentru a se obisnui cu ele.

  In primele zile pot aparea dureri si iritatii la nivelul mucoasei de sub proteza; asemenea simptome sunt destul de frecvente in cazul protezelor mobilizabile.

  Durerile pot fi insotite si de leziuni usoare ale mucoasei. Aceste leziuni apar sub forma unor puncte rosii sau alb-rosii in zonele unde proteza "jeneaza". Cresc in intensitate in timpul masticatiei.

  leziuni ale protezelor pe implanturi dentare

  leziunile datorate protezelor dentare

  In asemenea situatii, este nevoie de o scurta adaptare a protezelor la cabinetul stomatologic. Este indicata prezentarea fara intarziere la cabinet pentru a impiedica progresia leziunilor.

  Fluxul de saliva poate creste in primele zile. Odata ce cavitatea bucala se adapteaza la proteze, asemenea probleme vor disparea.

  Este bine sa se stabileasca controale periodice pentru ca medicul practician sa poata verifica regulat adaptarea si insertia corecta a protezei. Daca apar orice dureri sau disconfort, contactati imediat medicul dumneavoastra.

De obicei, organismul are nevoie de timp pentru a se adapta la orice fel de restaurare protetica. Totusi, dupa aceasta perioada, o lucrare pe implanturi ar trebui sa arate si sa functioneze aproape ca si dintii naturali.


Ingrijirea implanturilor dentare

Implanturile dentare necesita atat controale profesionale periodice cat si o ingrijire atenta si regulata din partea pacientilor. Ingrijirea si intretinerea restaurarilor pe implanturi este vitala pentru succesul pe termen lung al tratamentului.


 • Igiena orala

  O igiena orala corecta si regulata este una din conditiile esentiale a reusitei tratamentului cu implanturi. Igiena orala necorespunzatoare creste dramatic riscul de esec.

  Dupa pozitionare, implanturile trebuie curatate la fel ca dintii naturali pentru a indeparta placa dentaraPlaca dentara este o depunere albicioasa si lipicioasa care apare pe suprafata dintilor dupa fiecare masa. Este o retea de bacterii si resturi alimentare si constituie principala cauza de imbolnavire a dintilor si tesuturilor gingivale. Daca persista mai mult timp, se calcifica, transformandu-se in tartru dentar. In acest scop, se poate folosi un instrument din Teflon specific sau alte instrumente similare. Deoarece aportul vascular in jurul unui implant este mai scazut, este indicata folosirea atei dentare pentru igienizarea spatiilor dintre implanturi si dintii naturali.

  Restaurarile fixe (coroane, punti) trebuie de asemenea ingrijite cu atentie. De exemplu, o punte pe implanturi trebuie curatata de cel putin 2 ori pe zi cu periuta si o pasta de dinti fluorurata. Totodata, nu trebuie neglijate zonele interdentare precum si spatiul situat sub punte. Se recomanda folosirea atei dentare, periutelor interdentare sau dusurile bucale.


  implant dentar igiena: folosirea instrumentului de Teflon

  igienizarea unui implant cu ajutorul
  instrumentului de Teflon

  coroana pe implant: folosirea atei dentare

  coroana pe implant: folosirea atei dentare

  Protezele mobilizabile trebuie indepartate zilnic din cavitatea bucala si curatate. O atentie deosebita trebuie acordata gingiei si mucoasei situate sub proteza (...mai multe despre curatarea protezelor dentare).


 • Controlul periodic

  Controlul periodic pentru pacientii cu lucrari pe implanturi este obligatoriu. Frecventa ideala a acestuia este de 2 ori pe an.

  In cadrul acestuia, medicul stomatolog va verifica adaptarea lucrarilor, stabilitatea implanturilor, aspectul gingiei; de asemenea, va efectua operatiuni de igienizare profesionala si detartraj si va trata eventualele leziunile existente in cavitatea bucala.

  Este bine ca pacientii sa informeze medicul stomatolog asupra oricaror dureri sau disconfort.


 • Precautii la masticatie

  Restaurarile pe implanturi nu trebuie folosite intr-un mod exagerat. Este indicat sa nu muscati pe alimente extrem de dure: coji de alune sau fistic, coji foarte tari de paine, rosul unghiilor etc.

  Anumite afectiuni pot suprasolicita implanturile dentare. De exemplu, bruxismul este o tulburare neurologica care se manifesta prin scrasnirea dintilor in special in timpul noptii.

  Este recomandat ca pacientii sa contacteze medicul imediat ce observa primele semne a unor asemenea afectiuni. Tratamentul este cu atat mai eficient cu cat este inceput mai repede.


 • Intretinerea protezelor mobilizabile

  Protezele mobilizabile au nevoie de o intretinere continua. Protezele se ataseaza la implanturi cu ajutorul unor sisteme speciale de ancorare. Sistemele speciale de ancorare sunt alcatuite din 2 parti:

  • O parte este insurubata in implanturile osoase ramanand in cavitatea bucala

  • Cealalta parte este atasata protezei mobilizabile la laboratorul dentar

   lucrari pe implanturi sisteme speciale de fixare

  Componenta atasata protezei necesita inlocuire periodica (la fiecare 1-2 ani) deoarece sufera o uzura continua. Operatiunea este extrem de simpla si rapida.

  Rebazarea

  Rebazarea se indica cand protezele mobilizabile au devenit prea "largi", nemaiavand stabilitate pe campul protetic. Lipsa stabilitatii protezei poate favoriza si aparitia unor leziuni ale mucoasei de sub ea.

  Adaptarea unei proteze pe campul protetic se poate inrautati din 2 motive:

  • Materialul din care este confectionata baza protezei (in mod normal acrilat) sufera un proces de uzura odata cu trecerea timpului si/sau
  • Osul maxilar pe care se sprijina proteza sufera un proces de remodelare, diminuandu-si dimensiunile

  Rebazarea consta in inlocuirea stratului de acrilat uzat de pe baza protezei cu un material nou care se va adapta perfect situatiei schimbate din cavitatea bucala.

  Rebazarea se poate efectua direct, la cabinetul stomatologic sau indirect, la laboratorul dentar in urma unei amprente luate de catre medicul stomatolog.

  rebazarea protezelor dentare

  rebazarea protezelor la laboratorul dentar

  Exista materiale specifice pentru rebazare care se folosesc mai ales cand se merge pe varianta directa. La laborator, tehnicianul va aplica de obicei un strat de acrilat in interiorul protezelor care este apoi polimerizat.

  Intreaga operatie dureaza 1 sau maxim 2 sedinte si nu este foarte scumpa.


Riscuri si complicatii

Tratamentul cu implanturi dentare se desfasoara pe parcursul mai multor etape, iar fiecare faza comporta si anumite riscuri; chiar daca s-au facut progrese tehnice imense in ultimii ani, riscul accidentelor si complicatiilor exista si este bine sa fim constienti de acest lucru.

Riscurile si complicatiile se impart in 3 mari categorii:

Datorita evolutiei constante a implantologiei, rata de succes a unui implant dentar a crescut mult in ultimul timp. Implanturile dentare pozitionate in tesut osos sanatos au o rata de succes de 93 - 95 % daca si lucrarea protetica este corect executata. Lucrarea protetica pe implanturi poate avea o durata de viata de 10 - 15 ani.


Speram ca acest ghid va va ajuta sa intelegeti mai bine implanturile dentare precum si cum se desfasoara un tratament cu implanturi in ziua de astazi. In acest fel, colaborarea dintre dumneavoastra, ca pacient, si medicul implantolog va fi mult mai buna, aceasta colaborare fiind esentiala in reusita tratamentului.


Bibliografie

American Academy of Implant Dentistry:

American Academy of Implant Dentistry:

American Academy of Periodontology:

WebMD:

Wikipedia: --

American Dental Association:

Dear Doctor, A Patient Education Company:

The National Center for Biotechnology Information:

Your Dentistry Guide:

Carefree Dental:


Ultima revizuire si actualizare: Februarie 2023
Ultimele articole

Cum sa-ti pastrezi dintii si gingiile sanatoase

Acest articol ofera o privire detaliata asupra importantei sanatatii orale, subliniind legatura dintre afectiunile orale si bolile sistemice ...mai multe

Procedurile de profilaxie necesare in pastrarea sanatatii si functionalitatii dentitiei

Pentru a ne putea bucura de o dantura functionala si sanatoasa, este obligatoriu sa respectam anumite reguli....mai multe

Aparatul Dentar vs Invisalign In Tratamentul Inghesuirii Dentare

Aparat dentar clasic sau Invisalign? Aflati ce metoda de tratament vi se potriveste mai bine pentru a corecta inghesuirea sau incalecarea dintilor ...mai multe