dentist
logo image
dentist

Implanturi dentare, bonturile artificiale


Ultima Actualizare: 9.01.2024

Autor: Dr. George Ghidrai  

Bonturile artificiale sunt dispozitive protetice care se ataseaza la implanturile dentare dupa ce procesul de vindecare si osteointegrare s-a incheiat.

Peste bonturile artificiale se va construi lucrarea pe implanturi proiectata: coroana dentara, punte dentara sau proteza mobilizabila.


implant dentar, bont artificial

Bonturile artificiale se impart in 2 mari categorii: prefabricate si construite la laboratorul dentar.


a. Bonturile artificiale prefabricate

Bonturile prefabricate sunt confectionate intr-o mare varietate de forme si marimi; de obicei, companiile producatoare de implanturi livreaza bonturile artificiale impreuna cu implanturile.

Din gama bogata de bonturi prefabricate, medicul practician va trebui sa le aleaga pe cele care se potrivesc cel mai bine cazului clinic.

Materiale

Bonturile prefabricate se pot confectiona din mai multe materiale, precum titan, aur, otel inoxidabil si, mai nou, zirconiu.

  • Bonturile din titan

    Bonturile din titan se folosesc pe scara larga datorita proprietatilor excelente ale aliajelor de titan. Acestea au o rezistenta foarte buna, sunt extrem de biocompatibile si pot fi folosite pentru orice tip de restaurare pe implanturi.

    bonturi artificiale din titan

    bonturi artificiale din titan

    Multi medici implantologi prefera folosirea bonturilor din titan in partile posterioare ale cavitatii bucale (zona molarilor) datorita fortelor masticatorii mari din aceste zone.


  • Bonturile artificiale din zirconiu

    Bonturile artificiale din zirconiu au aparut mai recent si se folosesc in special pentru a imbunatati estetica unei lucrari pe implanturi. Zirconiul are atat o rezistenta foarte buna cat si o estetica deosebita, fiind de culoare alba.

    Daca se proiecteaza o lucrare integral ceramica sau cu schelet din zirconiu, bonturile artificiale din zirconiu pot fi o optiune excelenta. In asemenea situatii, problema "ascunderii" culorii mai inchise a unui bont artificial metalic este evitata.

    Mai mult, la inceputul anului 2011 primul implant integral din zirconiu (atat implantul cat si bontul artificial) a fost lansat pe piata (vezi mai multe detalii despre implantul din zirconiu).


  • Alte materiale

    In afara de titan si zirconiu, bonturile artificiale mai pot fi fabricate si din alte materiale: aliaje de aur, otel inoxidabil etc. Desi au indicatii mai restranse, exista situatii clinice cand acestea pot fi folosite cu succes.

bonturi artificiale din zirconiu

bonturi artificiale din zirconiu

bonturi artificiale din aur

bonturi artificiale din aur



Caracteristicile bonturilor artificiale

Alegerea bonturilor artificiale este o operatiune care trebuie foarte atent condusa. Din multitudinea de bonturi artificiale existente, trebuie alese cele care corespund cel mai bine cazului clinic.

Exista mai multe criterii dupa care se selecteaza bonturile artificiale pentru un anumit caz clinic:

  • Tipul de restaurare protetica care se executa: coroana dentara, punte dentara sau proteza mobilizabila

  • Modul in care lucrarea protetica este atasata de bonturile artificiale: prin cimentare, prin infiletare sau cu ajutorul unor sisteme speciale de ancorare

  • Pozitia implantului in cavitatea bucala: in general, bonturi artificiale mai voluminoase se vor folosi in partea din spate a cavitatii bucale unde presiunile masticatorii sunt mai mari


Cum se fixeaza lucrarea protetica pe bonturile artificiale ?

In primul rand, trebuie facuta o precizare pentru a evita confuziile.

implant dentar, bont artificial, lucrare protetica
  1. bonturile artificiale se ataseaza la implanturile dentare prin infiletare

  2. lucrarea protetica se poate fixa pe bonturile artificiale in 3 moduri:


1. Lucrarea protetica este fixata prin cimentare

In aceste situatii, suprafata bonturilor artificiale este neteda. Restaurarea va fi fixata prin cimentare, la fel cum puntile si coroanele dentare sunt fixate pe dintii naturali.

coroana pe implant fixata prin cimentare

coroana pe implant fixata prin cimentare

Principalul avantaj al lucrarilor fixate prin cimentare este estetica superioara.


2. Lucrarea protetica este fixata prin infiletare

Aceste restaurari necesita bonturi artificiale care prezinta un orificiu cu filet la mijloc.

Coroanele dentare care fac parte din lucrare se ataseaza de bonturile artificiale prin suruburi specifice care trec prin coroane si se infileteaza in orificiile din mijlocul bonturilor artificiale. Dupa ce suruburile sunt pozitionate, orificiile care au penetrat coroanele sunt inchise cu materiale compozite.

implant dentar : bont artificial cu orificiu cu filet

bont artificial cu orificiu cu filet

lucrare pe implanturi dentare fixata prin infiletare

lucrare pe implanturi fixata prin infiletare

Avantajul acestui sistem de prindere: lucrarea este mai usor de indepartat daca trebuie inlocuita (in mod normal, implanturile dentare au o "viata mai lunga" decat lucrarea protetica) sau daca apar accidente nedorite.


3. Lucrarea protetica este fixata cu sisteme speciale de ancorare

Sistemele speciale de ancorare se folosesc in cazul protezelor dentare ce se sprijina pe implanturi. Sistemele speciale de ancorare sunt alcatuite din 2 parti:

  • o parte este insurubata in implanturile osoase ramanand in cavitatea bucala

  • cealalta parte este atasata protezei mobilizabile

    lucrari pe implanturi sisteme speciale de fixare
  • imaginati-va sistemul de prindere intre cele 2 elemente ca un sistem de patrice - matrice in care patricea este reprezentata de sistemul ancorat in implant.

    implant dentar : sisteme de ancorare pentru protezele mobilizabile

    sisteme de ancorare
    atasate implanturilor

    proteza mobilizabila : sisteme de ancorare pentru implanturile dentare

    sisteme de ancorare
    atasate protezei

Aceste sisteme de ancorare asigura o stabilitate superioara comparativ cu proteza totala conventionala. Astfel, pacientii cu proteze pe implanturi se vor bucura de o masticatie mai eficienta, vorbitul este mult mai clar iar confortul net superior.

proteza pe implanturi dentare cu sisteme speciale de ancorare

De retinut ca componenta atasata protezei va necesita inlocuire periodica.


Angulatie

Bontul artificial nu este intotdeauna paralel cu axul lung al implantului. Bonturile angulate se folosesc daca axul implantului dentar nu coincide cu axul restaurarii propuse. Obiectivul principal in acest caz este ca toate bonturile artificiale sa fie paralele intre ele.

Asadar, pot aparea 2 situatii:

  • Bonturi drepte -- sunt insurubate in continuarea implanturilor dentare si se folosesc in majoritatea cazurilor.

  • Bonturi angulate -- formeaza un mic unghi cu axul implantului dentar. Se folosesc in situatiile in care implanturile osoase nu au putut fi pozitionate strict paralel. Aceasta mica angulatie va avea ca rezultat obtinerea unor bonturi artificiale paralele intre ele.


    implanturi dentare : bonturi artificiale drepte

    bonturi artificiale drepte

    implanturi dentare : bonturi artificiale angulate

    bonturi artificiale angulate


b. Bonturile artificiale confectionate la laboratorul dentar

Acest tip de bonturi artificiale este construit la laboratorul dentar dupa ce medicul stomatolog ia o amprenta a implantului dentar (partea aflata in cavitatea bucala) impreuna cu gingia si dintii vecini.

Forma, marimea si materialul din care vor fi confectionate bonturile depind de cazul clinic si preferintele medicului implantolog.

bont artificial pe modelul de gips

bont artificial pe modelul de gips

In mod normal, orice tip de bont artificial poate fi confectionat la laboratorul dentar: cu suprafata neteda, cu orificiu cu filet precum si diverse tipuri de sisteme speciale pentru protezele mobilizabile.

O alta varianta (folosita mai rar) este cand coroana dentara si bontul artificial sunt executate intr-o singura bucata iar surubul de prindere le traverseaza pe amandoua pentru a se fixa de implant.


Indiferent de tipul de bonturi artificiale care a fost folosit, dupa ce acestea sunt atasate implanturilor, medicul stomatolog va lua o amprenta si restaurarea propusa va fi confectionata la laboratorul dentar (vezi faza protetica).




Ultimele articole

10 Metode Eficiente pentru a Opri Retractia Gingivala

De la solutii la domiciliu pana la ingrijire dentara tintita, descopera 10 metode aplicabile pentru a tine sub control retractia gingivala ...mai multe

Care este pretul Coroanelor Dentare in 2024?

Am analizat pretul fiecarui tip de coroana dentara printr-un studiu in care am inclus 50 de clinici si cabinete stomatologice din toata tara ...mai multe

Turism dentar - o optiune tot mai atractiva pentru ingrijirea orala

Turismul dentar este o modalitate excelenta prin care iti poti mentine sanatatea orala si vizita in acelasi timp un oras nou.....mai multe