dentist
logo image
dentist

Dentalpremier.ro
Dentalpremier.ro

Cimentarea lucrarilor dentare

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Inainte de cimentare, se va realiza proba lucrarii. Daca totul corespunde, se poate trece la cimentarea lucrarii.

In functie de situatia clinica, se poate opta pentru cimentarea provizorie sau cimentarea definitiva a lucrarii dentare.


Cimentarea provizorie

Foloseste cimenturi provizorii special fabricate pentru aceasta operatiune. Cimenturile provizorii se prepara prin amestecul a doua paste ; timpul de priza este destul de scurt.

Proprietatile cimenturilor provizorii:

 • Au o aderenta buna atat la dinte precum si la lucrarile dentare.
 • Sunt foarte bine tolerate de tesuturile dentare.
 • Lucrarile cimentate provizoriu se indeparteaza foarte usor.
 • Se resorb intr-un timp destul de scurt. Din acest motiv, lucrarile dentare cimentate provizoriu trebuie recimentate definitiv in maxim 3-4 saptamani.
 • Au rezistenta scazuta.

Cand se apeleaza la cimentarea provizorie?

Cimentarea provizorie se foloseste in 2 situatii

 1. Cimentarea coroanelor provizorii sau a altor lucrari dentare provizorii.

  coroana provizorie cimentata temporar

  coroana provizorie dupa fixarea
  cu ciment provizoriu


 2. Cimentarea provizorie a coroanelor sau puntilor dentare definitive.

  Lucrarile dentare se cimenteaza provizoriu cand se doreste o perioada de adaptare a organismului cu acestea sau cand se suspecteaza posibilitatea aparitiei unor complicatii la dintii situati sub lucrarea dentara.

  Daca apar asemenea complicatii (de exemplu o inflamatie pulpara la un dinte fara nervul scos), se poate indeparta lucrarea fara riscul de a o sectiona, dupa care se trateaza dintele sau dintii care au dezvoltat complicatiile.

  Exista numeroase situatii cand cimentarea provizorie nu este necesara.


Cimentarea definitiva

Foloseste cimenturi glasionomere speciale pentru lipire. Aceste cimenturi se prepara prin amestecul unui praf cu un lichid. Timpul de priza primar este de 1-2 minute dar priza definitiva a cimenturilor poate dura pana la 2 zile. Este motivul pentru care este bine ca lucrarile proaspat cimentate sa fie protejate la masticatie in primele zile.

Proprietatile cimenturilor definitive:

ciment glasionomer pentru cimentarea definitiva a coroanelor dentare

ciment fixare definitiva

 • Au o aderenta foarte buna atat la lucrarile dentare cat mai ales la dintii naturali. Exista specialisti care sustin ca se formeaza o legatura chimica extrem de rezistenta intre cimenturile glasionomere si dinte.

 • Sunt foarte bine tolerate de tesuturile dentare.

 • Au o rezistenta excelenta si nu se resorb in timp. Din pacate, aceasta rezistenta scade odata cu cresterea grosimii stratului de ciment.

  !!!Daca o lucrare dentara are o adaptare precara pe dintii stalpi ( este prea "larga" ), cimenturile de lipire nu vor putea compensa, decat in mica masura, acest neajuns. Rolul primordial al cimenturilor de lipire este de a umple golul ramas intre peretii interiori ai coroanei si dintele slefuit.

  In cazul unor lucrari bine adaptate, cimenturile de lipire, prin calitatile pe care le au, vor creste cu mult stabilitatea acestora.


Tehnica cimentarii lucrarilor dentare

 • Se spala si se degreseaza interiorul coroanelor dentare. Se monteaza aspiratorul de saliva in cavitatea bucala a pacientului, se izoleaza dintii ( cu diga sau cu rulouri de vata ) apoi se usuca cu atentie toti dintii slefuiti.

 • Se pregateste cimentul de lipire respectand cu strictete atat cantitatile de praf si lichid cat si timpul de pregatire. Acestea difera in functie de firma producatoare, fiind specificate in prospect.

 • Cand cimentul ajunge la consistenta optima, se introduce in interiorul coroanelor, cu grija, astfel incat sa se acopere toti peretii interiori.


  lucrari dentare fixe: cimentarea


 • Se introduce lucrarea in cavitatea bucala si se insera pe dintii stalpi, aplicand presiuni usoare. Lucrarea dentara trebuie sa intre pana in pozitia finala. Orice mica greseala poate compromite intreaga restaurare, deoarece, dupa priza cimentului definitiv, lucrarea este foarte greu de indepartat.

  cimentarea coroanelor dentare

  cimentarea coroanelor dentare


 • Pacientul este invitat sa inchida in pozitia corecta doar dupa ce lucrarea a intrat in pozitia finala. Altfel se risca fractura coroanelor. Se verifica ocluzia ; aceasta trebuie sa fie 100% corecta.

 • Dupa priza primara, se indeparteaza cimentul ramas in jurul coroanelor dentare.

  indepartarea excesului de ciment

La final i se transmit pacientului precautiile ce trebuie luate in primele zile dupa cimentare.

 • sa protejeze la masticatie pe cat posibil partea respectiva
 • sa pastreze o igiena riguroasa
 • sa semnaleze medicului stomatolog orice durere sau disconfort ce ar putea aparea

De asemenea, pacientul va fi informat despre detaliile privind ingrijirea in timp a lucrarilor, datele controalelor periodice si alte informatii de interes.


Ce simptome pot aparea dupa lipirea definitiva a lucrarilor dentare ?

De obicei, evolutia este buna. Totusi, pot aparea unele reactii minore:

 • Durere la nivelul gingiei dintilor slefuiti. Deoarece coroanele dentare vor patrunde usor subgingival, e posibil sa fie nevoie de un anumit timp pana cand tesutul gingival se obisnuieste cu ele. Durerile sunt slabe si, de obicei, dispar in cateva zile.

 • Senzatie de disconfort la masticatie ( de exemplu: lucrarea dentara poate fi "usor inalta") . In aceasta situatie este necesara apelarea la medicul stomatolog pentru o adaptarea ocluzala a lucrarii. Aceasta este extrem de simpla si rapida.

 • Usoare dureri la cald si rece sau in timpul masticatiei pe partea respectiva. Daca durerile scad treptat in intensitate, de cele mai multe ori vor disparea odata cu trecerea timpului. Daca acestea se accentueaza, este obligatorie apelarea la medicul stomatolog.

!!!Este importanta semnalarea oricarui disconfort la nivelul lucrarilor dentare. Nesesizarea la timp a medicului stomatolog poate duce la agravarea simptomelor si complicarea tratamentelor.

Ultima revizuire si actualizare: Noiembrie 2020
Top articole

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe

Bolile Limbii

Deoarece ne folosim limba in mod constant, orice afectiune sau problema ce apare la nivelul acesteia poate deveni extrem de inconfortabila. Iata un ghid complet cu boli si afectiuni ale limbii sistematizat intr-un mod accesibil si usor de inteles ...mai multe

Cancerul Bucal

Cancerul bucal este o afectiune grava care poate periclita viata pacientilor. Din fericire, daca este diagnosticat la timp, sansele de reusita a tratamentului sunt mari. Descoperiti care sunt semnele incipiente ale bolii si ce puteti face pentru a preveni sau trata cancerul oral ...mai multe