dentist
logo image
dentist

Tehnica slefuirii dintilor


Ultima Actualizare: 22.09.2023

Autor: Dr. George Ghidrai  

Pentru a putea restaura unul sau mai multi dinti cu ajutorul unor lucrari dentare (coroane, punti dentare sau unele proteze mobilizabile) este nevoie de prepararea acestora prin slefuire.

Procesul de slefuire implica indepartarea unor cantitati variabile de tesut dentar de jur-imprejurul dintelui pentru a putea face loc lucrarilor dentare fixe care urmeaza a se sprijini pe dintii slefuiti.

Nota: Slefuirea dintilor este necesara doar in cazul lucrarilor dentare care se vor sprijini pe dinti naturali. Lucrarile care se sprijina exclusiv pe implanturi dentare nu necesita slefuirea nici unui dinte.

dinte preparat pentru o coroana dentara

dinte preparat pentru o coroana dentara


Instrumentarul folosit la slefuirea dintilor

Cum se realizeaza slefuirea dintilor ?

Slefuirea se realizeaza prin miscari blande, circulare a turbinei de jur imprejurul dintelui, pana se obtine forma dorita a bontului dentar. Este necesara si o usoara patrundere subgingivala cu freza de slefuit, pentru a se putea modela cat mai estetic marginea lucrarii. Aceasta va fi ascunsa sub gingie si, astfel, nu va fi vizibila.

Slefuirea se realizeaza, de obicei, sub racirea unui jet de apa pentru a proteja dintele de insultele termice. Slefuirea fara racire a unui dinte vital poate produce o inflamatie a pulpei dentare, numita pulpita.


lucrari dentare : prepararea dintilor prin slefuire
lucrari dentare : prepararea dintilor prin slefuire

prepararea dintilor prin slefuire


Ma va durea slefuitul ?

Nu. Slefuirea dintelui se face sub anestezie locala. S-ar putea ca efectul de "amortire" sa tina cateva ore dupa terminarea sedintei.


Ce se intampla daca exista mai multi dinti care trebuie slefuiti ?

Aceasta situatie apare cand trebuie confectionata o punte dentara. Dintii se pot slefui in aceeasi sedinta sau, daca se estimeaza ca operatia va dura foarte mult, in 2 zile consecutive.

In asemenea cazuri, este importanta asigurarea paralelismului dintilor slefuiti. De obicei, medicii folosesc experienta acumulata pentru a realiza acest deziderat. Pentru situatii extrem de dificile, exista si sisteme speciale care ajuta medicul stomatolog in realizarea paralelismului.


lucrari dentare: dizpozitiv ajutator folosit pentru paralelismul dintilor slefuiti

dispozitiv ajutator in vederea asigurarii paralelismului dintilor slefuiti



Trebuie sau nu trebuie scos nervul dintr-un dinte slefuit ?

Scoaterea nervuluiTermenul de "scoaterea nervului" se refera la operatiuni mai complexe care tin de o ramura separata a stomatologiei numita endodontie este o decizie care se ia la fata locului si difera de la caz la caz. In principiu, de cate ori se poate, se prefera sa nu se scoata nervul. De ce ? Intotdeauna un dinte vital (care nu are scos nervul) are o rezistenta si o durata de viata superioara dintilor cu nervul scos.

Totusi, cand dintele trebuie tratat sau cand se incearca preintampinarea unor complicatii ce ar putea aparea dupa slefuire, se prefera scoaterea nervului (spre exemplu cand, din anumite motive, trebuie slefuit mai mult din dinte).


Ce se intampla daca dintele este rupt ? Dar daca are carii foarte mari ?

Daca dintele mai are inca pereti suficient de rezistenti, se poate efectua o obturatie definitiva dupa care se trece la slefuire.

In cazul in care peretii sunt mai putin rezistenti, caria dentara sau "plomba" sunt prea mari sau daca dintele este fracturat, este necesara confectionarea unui pivot dentar care se va fixa pe radacina dintelui.

Dupa cimentarea pivotului pe canalul radicular al dintelui, se trece la slefuirea acestuia. De obicei, operatiunile de slefuire se rezuma la mici adaptari in scopul de a da pivotului forma finala dorita.


lucrari dentare : dinte cariat cu pereti putin rezistenti

dinte cariat cu pereti putin rezistenti : se indica realizarea unui pivot dentar

lucrari dentare : dinte cu obturatie metalica mare

dinte cu obturatie metalica mare : se recomanda ca, dupa indepartarea obturatiei, sa se confectioneze un pivot dentar

Exista si situatii in care distructia dintelui este prea avansata pentru ca acesta sa se mai poata restaura. In asemenea cazuri se impune extractia acestuia si elaborarea unui alt plan de tratament.


Ce se intampla daca este vorba despre un implant ?

Dupa ce s-a realizat osteointegrarea implantului, se insurubeaza in el un dispozitiv metalic (sau din zirconiu) numit bont artificial, apoi se ia amprenta dentara.

etapele realizarii unei coroane pe implant dentar

Nu mai este nevoie de slefuire; bontul artificial este prefabricat, are forma unui dinte gata slefuit si se livreaza de catre firma producatoare impreuna cu implantul osos. Are mai multe forme si marimi putandu-se astfel alege bontul care se potriveste cel mai bine cazului clinic.

mai multe despre pozitionarea implanturilor


Ce simptome pot aparea intre sedinte ?

De obicei, dupa slefuirea dintilor evolutia este foarte buna iar simptomele sunt minime sau inexistente. Iata ce ar putea aparea :

  • Daca s-a efectuat anestezie, va exista o senzatie de "amortire" pe partea respectiva. Aceasta senzatie dispare de obicei in 2-3 oreAcest timp difera de la caz la caz si de la pacient la pacient.

  • Usoare dureri gingivale la nivelul dintilor slefuiti. Deoarece in timpul slefuirii se patrunde si usor subgingival ( 1-2mm maxim ), pot aparea usoare dureri la acest nivel. Daca medicul stomatolog le recomanda, se pot administra niste calmante usoare ( desi de cele mai multe ori nu este nevoie ).

  • Daca dintele nu are nervul scos si nu s-a confectionat coroana provizorie, pot aparea dureri la stimuli termici ( rece sau cald ) sau alimentari ( dulce, acru ). Se pot prescrie calmante usoare si in aceasta situatie.

  • Daca s-a efectuat o lucrare provizorie, ar putea aparea o usoara jena la masticatie. In aceste situatii lucrarea provizorie are nevoie de o adaptare ocluzala.


!!!Daca apar dureri spontaneDureri care apar brusc, fara a fi provocate de vreun stimul, in special in timpul noptii, este indicata contactarea medicului stomatolog. De cele mai multe ori este vorba de un dinte la care nu a fost scos nervul si care a dezvoltat o inflamatie pulpara. Este nevoie de tratamentul endodontic al acestuia.




Ultimele articole

Cele mai Bune 6 Metode de Albire a Dintilor Acasa Comparate

Exploreaza si compara cele mai folosite produse de albire a dintilor la domiciliu pentru a decide cu incredere care sunt cele mai bune pentru tine ...mai multe

10 Metode Eficiente pentru a Opri Retractia Gingivala

De la solutii la domiciliu pana la ingrijire dentara tintita, descopera 10 metode aplicabile pentru a tine sub control retractia gingivala ...mai multe

Care este pretul Coroanelor Dentare in 2024?

Am analizat pretul fiecarui tip de coroana dentara printr-un studiu in care am inclus 50 de clinici si cabinete stomatologice din toata tara ...mai multe