Confectionarea scheletului metalic
In cele mai multe cazuri, coroanele dentare si puntile dentare au nevoie de un schelet de sustinere, care are rolul de a asigura rezistenta restaurarii si de oferi suport materialelor fizionomice (ceramica, compozit, acrilat). In situatii exceptionale, exista posibilitatea confectionarii unor lucrari fara schelet de sustinere.
Scheletul lucrarilor dentare poate fi confectionat fie din diferite aliaje metalice, fie din zirconiu.
schelet metalic pe modelul de gips; ceramica dentara va fi aplicata peste si de jur imprejurul scheletului
Scheletul din zirconiu se confectioneaza cu ajutorul sistemelor computerizate CAD/CAM. Procedeul este descris in capitolul dedicat zirconiului.
In capitolul de fata ne vom ocupa de confectionarea scheletului metalic al lucrarilor dentare.
Confectionarea scheletului metalic este un proces care cere rabdare si timp. Ca si materiale se pot folosi: aliaje nobile (aur, paladiu), sau aliaje nenobile (titan, crom-nichel, crom-cobalt si altele). Tehnicianul dentar realizeaza scheletul lucrarilor dentare pe modelul de gips pe parcursul mai multor etape.
1. Modelarea machetei din ceara a scheletului metalic
Prima etapa este reprezentata de modelarea in ceara a machetei scheletului metalic. Modelajul se face la forma si marimea ceruta de caz si difera in functie de tipul lucrarii dentare.
a. Macheta coroanelor dentare
Pentru inceput, se vor modela machetele coroanelor dentare. Numarul acestora difera: una in cazul realizarii unei coroane dentare simple sau mai multe in cazul puntilor dentare. Daca lucrarea contine mai multe coroane situate una langa alta, se vor modela toate coroanele, apoi acestea se vor uni intre ele cu ceara.
-
Coroanele ceramice
Se modeleaza o capa neteda de 0,3-0,4 mm grosime care va fi usor distantata ( la aprox. 1 - 1.5 mm ) de dintii veciniDintii vecini sunt dintii situati langa dintele slefuit pe aceeasi arcada dentara si dintii antagonistiDintii antagonisti sunt dintii situati pe arcada opusa pentru a ramane suficient spatiu pentru ceramica care va acoperi scheletul metalic pe toate partile. Capa se modeleaza la o distanta minima de bontul dentar.
macheta din ceara schelet metalic
coroana metalo ceramicamai multe despre scheletul metalic al lucrarilor ceramice
-
Coroanele metalo-acrilice sau metalo-compozite
Scheletul metalic are o grosime mai mare (practic este grosimea finala a lucrarii), este mai distantat de dintele slefuit si este in contact atat cu dintii vecini cat si, mai important, cu dintii antagonisti. Practic se creeaza ocluzia finala deoarece in aceste cazuri fata ocluzalaFata ocluzala este fata care vine in contact cu dintii opusi a coronei va fi confectionata din metal.
Pe partea unde va fi plasat acrilatul sau compozitul, se modeleaza o fereastra in care vor fi plasate retentiile: mici bilute de ceara care, dupa turnarea metalului, se vor transforma in bilute de metal si vor ajuta la legarea acrilatului sau compozitului de scheletul metalic. Grosimea scheletului in aceasta zona este mai mica.
-
Coroanele total metalice
Macheta se modeleaza similar cazului anterior, cu diferenta ca lipseste "fereastra" sculptata pentru materialul fizionomic. Neavand in componenta materiale fizionomice, scheletul coroanelor metalice va avea o grosime uniforma pe toate fetele.
coroana total metalica, macheta din ceara
b. Macheta corpului de punte
Dupa coroanele dentare, se va modela si macheta corpului de punte. Corpul de punte este partea unei punti dentare care inlocuieste dintii lipsa. In functie de cazul clinic, o punte poate avea 1 sau mai multe corpuri de punte.
Se plaseaza ceara de modelat intre coroanele dentare ( deja modelate ) in zonele in care se situeaza edentatiile ce urmeaza a fi restaurate.
-
Punti metalo ceramice
Corpul de punte se va modela distantat atat de dintii antagonisti cat si de creasta edentataCreasta edentata este zona din cavitatea bucala situata imediat sub corpul de punte. Aceasta zona se formeaza pe locurile unde au fost efectuate extractii dentare. Dupa vindecare, este acoperita de gingie si poate avea diverse forme si marimi. pentru a crea spatiul necesar aplicarii ceramicii. Corpul se va modela neted si pe aceeasi linie cu coroanele dentare de care se va uni.
macheta din ceara a scheletului metalic
este vorba de o punte metalo ceramica
vedere din fatamacheta din ceara a scheletului metalic
este vorba de o punte metalo ceramica
vedere din spate -
Punti metalo acrilice, metalo compozite si metalice
Corpul de punte se va modela in contact cu dintii antagonisti si cu creasta edentata. Fata ocluzala va fi modelata asemanator cu dintii naturali, cu cuspizi si pante, iar contactul cu dintii antagonisti trebuie realizat in ocluzia corecta.
Contactul cu creasta edentata se face in functie de cerintele cazului. Deoarece corpul de punte va fi "plin pe dinauntru", in zona atasarii materialelor fizionomice se pot crea retentii mai adanci. La lucrarile total metalice, corpul de punte se va modela neted pe toate partile.
macheta din ceara punte dentara metalica - schematic
c. Macheta protezelor partiale
Cele mai multe proteze dentare partiale au un schelet metalic de sustinere care asigura rezistenta restaurarii. Acestea se mai numesc proteze partiale scheletate.
Daca s-a proiectat o asemenea restaurare, se va modela din ceara macheta partii metalice a protezei.
proteza partiala scheletata inferioara
macheta din ceara a unei
proteze partiale superioare
d. Atasarea tijelor de turnare
Dupa modelarea machetei scheletului metalic, acesta se detaseaza de pe model in vederea atasarii tijelor de turnare.
Tijele de turnare sunt niste bucati din ceara de forma cilindrica care, dupa topirea cerii, se vor transforma in "mici canale" prin care se va turna aliajul metalic topit. In functie de intinderea lucrarii, se pot atasa una sau mai multe tije.
machetele din ceara coroane dentare;
cu sageti, tijele de turnare
2. Ambalarea
Ambalarea reprezinta operatia de "invelire" a machetei de ceara cu un material special (masa de ambalat) in vederea turnarii aliajului metalic.
Masele de ambalat se aseamana cu gipsul. Au o consistenta "smantanoasa" la preparare, apoi, dupa priza, devin dure, fiind foarte rezistente la temperaturi mari. Fiecare aliaj metalic are o masa de ambalat specifica.
Tehnica
Se alege masa de ambalat specifica aliajului din care urmeaza a fi realizat scheletul. Se prepara ( se amesteca un praf cu apa similar gipsului ) pana se ajunge la o consistenta "cremoasa". Se ia cu grija macheta de ceara si se introduce in masa de ambalat astfel incat sa fie acoperite toate zonele, inclusiv tijele de turnare.
turnarea masei de ambalat"cremoase" in jurul machetei de ceara
Se asteapta priza masei de ambalat, apoi se incalzeste la o temperatura de aprox 100 grade. Masa de ambalat, fiind extrem de rezistenta la temperaturi inalte, nu isi va modifica in nici un fel forma si dimensiunile. Ceara in schimb se va topi si apoi se va elimina cu grija din interiorul masei de ambalat.
Tehnicianul dentar a creat in acest fel o "forma" a scheletului metalic in interiorul masei de ambalat, iar tijele de turnare au format niste canale prin care se va turna aliajul metalic topit in urmatoarea etapa. Aceste canale se numesc conuri de turnare.
3. Turnarea aliajului metalic
In aceasta etapa, tehnicianul dentar toarna aliajul metalic in interiorul masei de ambalat. La final, tot ce s-a modelat din ceara in prima etapa va fi inlocuit de metal.
Tehnica
Se pregateste aliajul metalic in functie de caz. Fiecare aliaj are alt punct de topire. Se incalzeste aliajul in recipiente speciale pana la o temperatura usor mai ridicata decat punctul lui de topire.
Cand aliajul devine fluid, se toarna in masa de ambalat prin conurile de turnare. In laboratorul de tehnica dentara exista dispozitive speciale care ajuta aliajul fluid sa patrunda in toate detaliile masei de ambalat pentru a obtine o copie cat mai fidela a machetei de ceara.
Dupa ce se raceste, se sparge masa de ambalat. In interior, va ramane scheletul metalic atasat de tijele de turnare.
scheletul metalic dupa turnare si
spargerea masei de ambalat
4. Prelucrarea si finisarea scheletului metalic
Chiar daca s-a lucrat perfect, mai sunt necesare mici retusuri si finisari. Se sectioneaza tijele de turnare si se fac prelucrarile necesare cu ajutorul unor freze speciale pentru metal actionate de un micromotor.
Se probeaza scheletul pe model, se controleaza insertia acestuia pe bonturile dentare, se verifica ocluzia, daca este cazul se mai fac unele modificari, apoi se trimite la cabinetul stomatologic pentru proba scheletului.
prelucrarea scheletului metalic