dentist
logo image
dentist

Slefuirea dintilor. Notiuni generale

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Slefuirea dintilor este o operatiune prin care se indeparteaza o anumita cantitate din substanta dentara pentru a obtine o forma specifica peste care se va putea adapta, in cele mai bune conditii, lucrarea dentara.


Interventii preliminare

De multe ori, inainte de inceperea operatiunii de pregatire propriu-zisa a dintelui prin slefuire, sunt necesare mai multe tratamente sau interventii. Slefuirea poate incepe numai in momentul in care toate structurile din cavitatea bucala ( sau cel putin cele din zona unde se va efectua lucrarea ) sunt sanatoase sau corect tratate.

  • tratamentul cariilor
  • tratamentul endodontic corect al dintilor cu infectii apicale
  • tratamentul gingivitelor si afectiunilor parodontiului marginal
  • extractia dintilor care nu mai pot fi tratati conservativ
  • detartraj si verificarea starii de igiena bucala
  • la nevoie, confectionarea pivotilor dentari si cimentarea acestora pe canalele radiculare
  • pozitionarea implanturilor daca cazul o cere

Bontul dentar sau dintele slefuit

Structura dentara ce se obtine la finalul procesului de slefuire se numeste bont dentar sau dinte slefuit. Daca se realizeaza o coroana dentara, va exista un singur bont dentar. In cazul unei punti dentare, vor exista doua sau mai multe bonturi dentare in functie de intinderea puntii.

Pe bonturile dentare vor fi adaptate coroane dentare. Daca este vorba de o punte dentara, coroanele vor reprezenta elementele de agregare ale puntii. Asadar, in cazul unei punti dentare, bonturile se obtin prin slefuirea dintilor stalpi ai puntii.


slefuirea dintilor pentru coroana dentara respectiv punte dentara slefuirea dintilor pentru coroana dentara respectiv punte dentara slefuirea dintilor pentru coroana dentara respectiv punte dentara

Uneori, partea coronara a dintelui, sau chiar tot dintele, lipseste din cavitatea bucala. In asemenea circumstante este nevoie, fie de confectionarea unui pivot dentar (in primul caz), fie de pozitionarea unui implant dentar. Structura care se obtine in urma acestor manopere, se numeste bont artificial.


Tipuri de bonturi

Dupa cum am vazut, in functie de situatia clinica, exista cazuri cand se slefuieste dintele natural si cazuri cand se monteaza anumite dispozitive peste care se va adapta lucrarea protetica.


Caracteristicile bonturilor

Bonturile dentare sau artificiale trebuie sa aiba o forma si o marime adecvata, care sa-i permita tehnicianului dentar sa realizeze peste ele, o lucrare dentara care se integreaza perfect cu ceilalti dinti.


slefuirea dintelui dupa finalizare

bont dentar de forma si marime adecvata


Ce se intampla daca trebuie realizata o punte dentara ?

Vom avea, bineinteles, mai multe bonturi. Caracteristicile generale ale acestora sunt aceleasi, cu o singura particularitate : bonturile trebuie sa fie paralele intre ele.

Acest paralelism este necesar pentru a putea realiza insertia puntii dentare si este cu atat mai important cu cat puntea dentara va avea mai multi dinti stalpi. O punte dentara se poate sprijini simultan atat pe dinti naturali slefuiti cat si pe pivoti dentari. Important este ca toate preparatiile sa fie paralele intre ele.


slefuirea dintilor pentru o punte dentara slefuirea dintilor pentru o punte dentara slefuirea dintilor pentru o punte dentara

slefuirea pentru o punte dentara
toate bonturile sunt paralele intre ele
puntea se va sprijini atat pe dinti naturali cat si pe pivoti dentariPuntile pe implanturi sunt o categorie aparte de lucrari dentare. Este indicat ca o asemenea restaurare sa se sprijine exclusiv pe implanturi dentare.

Ultima revizuire si actualizare: Noiembrie 2020
Top articole

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe

Bolile Limbii

Deoarece ne folosim limba in mod constant, orice afectiune sau problema ce apare la nivelul acesteia poate deveni extrem de inconfortabila. Iata un ghid complet cu boli si afectiuni ale limbii sistematizat intr-un mod accesibil si usor de inteles ...mai multe

Cancerul Bucal

Cancerul bucal este o afectiune grava care poate periclita viata pacientilor. Din fericire, daca este diagnosticat la timp, sansele de reusita a tratamentului sunt mari. Descoperiti care sunt semnele incipiente ale bolii si ce puteti face pentru a preveni sau trata cancerul oral ...mai multe