dentist
logo image
dentist

Dentalpremier.ro
Dentalpremier.ro

Implanturi dentare. Consultatia

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Refacerea arcadelor cu ajutorul implanturilor dentare necesita procedee complexe care, uneori, implica participarea mai multor specialisti.

Pentru ca rezultatele sa fie cat mai bune, colaborarea pacientului este esentiala. Acesta trebuie sa inteleaga ca manoperele necesita rabdare si timp, se pot intinde uneori pe mai multe luni iar costul lucrarilor poate fi destul de ridicat.

Trecand peste acestea, refacerea edentatilor cu ajutorul implanturilor dentare reprezinta, aproape intotdeauna, solutia cea mai buna, naturala si de durata. Operatiile sunt nedureroase iar rezultatul final va permite pacientului sa aiba o masticatie extrem de confortabila si o estetica deosebita.

implant dentar inainte de operatie

inainte de efectuarea implantului dentar

implant dentar dupa cimentarea lucrarii

dupa efectuarea implantului si a
coroanei pe implant

Consultatia sau examinarea medicala impreuna cu examenele complementare (radiografie, tomografie) vor permite stabilirea unui diagnostic si elaborarea planului de tratament.

Stabilirea unui plan de tratament corect, adaptat cazului clinic si doleantelor pacientului, este esential reusitei tratamentului cu implanturi dentare.

Examinarea medicala se va concentra pe toate aspectele importante, de la starea generala a pacientului pana la afectiuni locale, evaluarea suportului osos, structura tesutului gingival, dintii vecini etc.

Consultatia se desfasoara in 2 etape: anamneza, in care pacientul relateaza motivele prezentarii la cabinet precum si simptomele pe care le resimte, urmata de examenul obiectiv al cavitatii bucale.


Anamneza

Anamneza reprezinta o discutie in care pacientul va prezenta medicului motivele prezentarii sale la cabinetul stomatologic, doleantele si asteptarile sale referitoare la tratamentele ce urmeaza a fi efectuate, precum si alte informatii in functie de situatie.

Medicul implantolog va incerca sa afle informatii utile despre starea generala a pacientului, eventuale afectiuni sau tulburari generale, operatii anterioare, daca pacientul urmeaza un anumit tratament medicamentos, eventuale alergii etc.

Asemenea informatii sunt extrem de utile deoarece anumite afectiuni generale sau medicatii pot contraindica plasarea implanturilor. De exemplu, tratamentul indelungat cu steroizi, osteoporoza sau alte afectiuni osoase pot creste riscul de esec al tratamentului.

Medicul poate adresa intrebari specifice despre diversi factori pe care ii considera importanti in formularea diagnosticului.

Iata cele mai importante informatii care se obtin la anamneza:

 • Date de identificare - nume, varsta, greutate, inaltime

 • Antecedente personale patologice - includ boli generale, interventii operatorii in trecut, tratamente si medicatii actuale

 • Recapitulare a tuturor sistemelor - include intrebari specifice despre diferite organe sau sisteme din organism

 • Boli in familie - in special cele care au legatura cu tratamentul cu implanturi

 • Boli in copilarie - in special cele care au legatura cu tratamentul cu implanturi

 • Conditii de viata - ocupatie, stare civila, copii, nivel de trai, consum de tigari, alcool sau droguri, igiena orala etc

  Pacientii care au conditii de viata precare, marii fumatori sau diabeticii prezinta risc crescut la aparitia unei afectiuni inflamatorii ce afecteaza implanturile, numita peri-implantita care creste riscul de esec pe termen lung.

 • Tratamente medicamentoase actuale - includ medicamentele prescrise de medici de alte specialitati precum si cele folosite de pacient fara prescriptie sau cele de medicina alternativa.

  De exemplu, folosirea anumitor medicamente (cum ar fi bifosfonatii) necesita o atentie speciala la plasarea implanturilor.

 • Alergii - pacientii pot fi alergici la diversi compusi medicamentosi, alimente, latex sau alti factori de mediu.

Multe cabinete prezinta niste chestionare tip care trebuie completate de catre pacient.

Este posibil ca medicul stomatolog sa ceara efectuarea unor analize medicale sau sa solicite un consult interclinic.


Examenul obiectiv

In timpul examenului obiectiv, medicul stomatolog investigheaza cu atentie intreaga cavitate bucala, punand accent pe zonele care au nevoie de reconstructia pe implanturi. Se folosesc metode specifice:

 • inspectia sau examinarea vizuala
 • palparea
 • percutia cu ajutorul instrumentelor de examinare: oglinda si sonda dentara

Toate aspectele importante vor fi examinate. Informatii esentiale se mai obtin si dupa efectuarea examenelor complementare: radiografia si tomografia computerizata.


 • Examinarea dintilor ramasi

  Medicul practician va investiga dintii prezenti in cavitatea bucala, cautand eventuale carii, eroziuni, abrazii, schimbari de culoare sau alte modificari patologice. La nevoie, se va indica efectuarea unei radiografii dentare.

  Este important sa se stabileasca daca dintii restanti sunt sanatosi sau necesita eventuale tratamente (tratament endodontic, tratamentul cariilor). Este bine ca aceste tratamente sa se efectueze inainte de inceperea lucrarii pe implanturi.

  Daca anumiti dinti necesita extractia, este indicat ca toate extractiile sa se realizeze inainte de a incepe tratamentul cu implanturi. In acest fel, se va putea proiecta o lucrare care sa restaureze toti dintii lipsa.


 • Examinarea suportului osos

  Pentru ca un implant sa se poata integra in organism, este nevoie ca acesta sa fie inconjurat de tesut osos sanatos. In consecinta, osul alveolar in care se vor pozitiona implanturile va trebui sa aiba o inaltime si o latime adecvata.

  resorbtie osoasa postextractionala resorbtie osoasa postextractionala resorbtie osoasa postextractionala

  Informatii foarte importante despre structura si dimensiunile osului alveolar se obtin la radiografia dentara si, mai ales, la tomografia computerizata.

  Daca osul in care urmeaza sa se pozitioneze implanturile este deficitar, medicul implantolog va trebui sa-l reconstruiasca folosind metode de aditie de os.

  aditie de os pentru un implant dentar aditie de os pentru un implant dentar aditie de os pentru un implant dentar

  Nu este indicat ca implanturile sa fie pozitionate intr-un os care nu are dimensiuni sau structura adecvata. Prognosticul in asemenea situatii este scazut.


 • Examinarea relatiilor de ocluzie

  Succesul pe termen lung al implanturilor este determinat in mare parte de fortele pe care trebuie sa le suporte.

  Fortele biomecanice dezvoltate in timpul masticatiei sunt semnificative. Daca sunt concentrate pe o arie restransa, aceste forte pot cauza fracturi ale lucrarilor dentare, ale implanturilor in sine sau pierdere de tesut osos din jurul implanturilor.

  In consecinta, pozitionarea implanturilor trebuie realizata in asa fel incat fortele masticatorii sa se distribuie echilibrat pe toata suprafata lucrarii protetice pe care o sustin.

  Uneori, spatiul necesar pozitionarii implanturilor si modelarii dintilor artificiali poate fi diminuat din cauza migrarii verticale a unui dinte antagonist.

  spatiu redus pentru pozitionare implant dentar

  spatiul pentru lucrarea pe implanturi este redus datorita migrarilor dentare

  Anumite afectiuni precum bruxismul (scrasnirea necontrolata a dintilor in special noaptea) pot avea un efect negativ asupra implanturilor dentare. Este bine ca asemenea afectiuni sa fie tratate inainte de pozitionarea implanturilor.

  Relatiile de ocluzie se examineaza atat in ocluzie statica (pacientul este invitat sa inchida complet arcadele dentare) cat si in timpul diverselor miscari ale mandibulei.


 • Examinarea gingiei si a mucoasei bucale

  Pentru a avea un prognostic cat mai bun, implanturile dentare trebuie sa fie inconjurate de tesut gingival sanatos. Uneori, tesutul gingival este deficitar datorita retractiei gingivale; in aceste situatii se apeleaza la operatii de remodelare gingivala.

  remodelare gingivala pentru implanturi dentare

  remodelare gingivala

  Diverse afectiuni ale mucoaselor orale pot impiedica pozitionarea implanturilor dentare. Tratamentul acestora trebuie realizat inainte de interventiile chirurgicale.


 • Examinarea igienei orale

  Igiena orala corecta si minutioasa este o conditie esentiala reusitei lucrarilor pe implanturi.

  De aceea, medicul stomatolog va ajuta pacientul sa invete cele mai bune tehnici de igiena orala si ii va arata acestuia zonele din cavitatea bucala care necesita o atentie sporita in timpul periajului sau folosirii atei dentare.

  Multe cabinete incep tratamentul printr-un detartraj complet si un periaj profesional.


 • Examinarea lucrarilor dentare existente

  Inaintea elaborarii planului de tratament, se va stabili daca eventualele lucrari dentare prezente in cavitatea bucala trebuie sau nu refacute. Se va examina atat calitatea lucrarilor, cat si cea a dintilor stalpi.

  Daca o lucrare protetica trebuie refacuta, este bine ca si aceasta sa fie inclusa in planul de tratament.

Ultima revizuire si actualizare: Februarie 2021
Top articole

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe

Bolile Limbii

Deoarece ne folosim limba in mod constant, orice afectiune sau problema ce apare la nivelul acesteia poate deveni extrem de inconfortabila. Iata un ghid complet cu boli si afectiuni ale limbii sistematizat intr-un mod accesibil si usor de inteles ...mai multe

Cancerul Bucal

Cancerul bucal este o afectiune grava care poate periclita viata pacientilor. Din fericire, daca este diagnosticat la timp, sansele de reusita a tratamentului sunt mari. Descoperiti care sunt semnele incipiente ale bolii si ce puteti face pentru a preveni sau trata cancerul oral ...mai multe