dentist
logo image
dentist

Edentatia.
Clasificari si posibilitati de tratament

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Edentatia este o stare patologica caracterizata prin absenta unuia sau mai multor dinti de pe arcada. Aceasta stare patologica apare datorita pierderii dintilor.


Clasificarea edentatiilor

In urma pierderii dintilor, pe arcada se vor forma mai multe spatii edentate. Dispozitia si intinderea acestora ne vor da cele mai importante informatii privind lucrarea protetica ce va putea fi folosita pentru restaurarea lor.

Un anumit tip de lucrare protetica are anumite indicatii si nu poate fi folosita in orice situatie clinica. De aceea este foarte important sa vedem cum se clasifica edentatile si ce lucrari protetice sunt indicate pentru restaurarea fiecarei clase de edentatie.

In primul rand, edentatia se imparte in 2 mari clase :


Clasificarea edentatiilor partiale

De-a lungul timpului, s-au incercat o sumedenie de clasificari ale edentatiei partiale. Una din cele mai cunoscute si mai utile apartine doctorului Edward Kennedy. Aceasta clasificare este simpla si are un important rol in proiectarea lucrarilor dentare.

Kennedy a impartit edentatile partiale in 4 clase, in functie de pozitia si intinderea breselor edentate.

Clasa 1 Kennedy : edentatia biterminala

Lipsesc dintii din spate in ambele parti ale arcadei. Aceste situatii apar datorita pierderii timpurii a molarilor si/sau premolarilor din ambele parti ale arcadei dentare.

edentatia partiala clasa 1 kennedy

Este o varianta greu de tratat prin punti dentare.

Tipuri de lucrari protetice ce se pot executa

 • lucrari fixe sau mobilizabile pe implanturi
 • proteze mobilizabile scheletate

Clasa 2 Kennedy : edentatia uniterminala

Lipsesc dintii posteriori doar intr-o singura parte a arcadei. Aceste situatii apar datorita pierderii timpurii a molarilor si/sau premolarilor de pe una din partile arcadei dentare.

edentatia partiala clasa 2 kennedy

Este clasa cele mai dificil de tratat. Se pot incerca punti cu extensie distala desi nu au un prognostic prea bun. Protezele mobilizabile sunt dificil de conceput. Implanturile dentare sunt varianta de electie.

Tipuri de lucrari protetice ce se pot executa

 • lucrari fixe sau mobilizabile pe implanturi
 • proteze mobilizabile scheletate desi sunt mai dificil de conceput
 • punti cu extensii distale doar in situatii exceptionale

Clasa 3 Kennedy : edentatia intercalata posterioara

Lipsesc dinti in zona posterioara a arcadei. Bresa edentata este marginita atat in fata ( mezial ) cat si in spate ( distal ) de dinti.

edentatia partiala clasa 3 kennedy

Este clasa cu cea mai potrivita indicatie pentru puntile dentare fixe daca bresa nu este exagerat de lunga. Implanturile dentare se pot folosi cu succes si in aceasta situatie.

Tipuri de lucrari protetice ce se pot executa

 • punti dentare fixe pe dinti naturali
 • lucrari fixe sau mobilizabile pe implanturi
 • proteze mobilizabile scheletate daca bresa este foarte intinsa

Clasa 4 Kennedy : edentatia intercalata anterioara

Lipsesc dinti din partea anterioara a arcadei. Cu alte cuvinte, lipsesc incisivii, iar edentatia trece de o parte si de alta a liniei mediane. In aceste situatii pretentiile estetice sunt foarte ridicate.

edentatia partiala clasa 4 kennedy

Este o situatie clinica in care puntile dentare se pot folosi cu succes. Datorita pretentiilor estetice ridicate, se indica folosirea lucrarilor ceramice sau din zirconiu. Puntile dentare pe implanturi sunt, de asemenea, o solutie excelenta.

Tipuri de lucrari protetice ce se pot executa

 • punti dentare fixe pe dinti naturali
 • punti dentare pe implanturi
 • proteze mobilizabile scheletate in anumite situatii

Clase combinate

Evident, in practica curenta se intalnesc multe situatii clinice in care, edentatile reprezinta o combinatie intre aceste clase. In aceste cazuri, prima intrebare este cum restauram bresa cea mai dificila. Aceasta bresa apartine clasei cu numarul cel mai mic.

edentatia partiala clasa combinata kennedy

In imaginea de mai sus avem o edentatie intercalata posterioara si o edentatie uniterminala. Asadar, ar fi o combinatie intre clasele 2 si 3 Kennedy.

In asemenea situatii, este mult mai dificila restaurarea edentatiei terminale ( care are numar mai mic ) deoarece lipseste sprijinul posterior.

Cea mai indicata conduita terapeutica este conceperea unei lucrari care sa restaureze ambele brese. Lucrarile pe implanturi sau protezele scheletate mobilizabile sunt solutii pentru acest caz.


Concluzii

 • Puntile fixe pe dinti naturali sunt greu de folosit daca dintele care margineste in spate bresa edentata lipseste.
 • Situatiile cele mai indicate pentru folosirea puntilor fixe sunt clasele 3 si 4 Kennedy.
 • Lucrarile pe implanturi se pot indica in orice tip de edentatie.

Tipul edentatilor este doar unul din criteriile folosite la proiectarea puntilor dentare. Este, insa, un criteriu foarte important.

Ultima revizuire si actualizare: Noiembrie 2020
Top articole

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe

Bolile Limbii

Deoarece ne folosim limba in mod constant, orice afectiune sau problema ce apare la nivelul acesteia poate deveni extrem de inconfortabila. Iata un ghid complet cu boli si afectiuni ale limbii sistematizat intr-un mod accesibil si usor de inteles ...mai multe

Cancerul Bucal

Cancerul bucal este o afectiune grava care poate periclita viata pacientilor. Din fericire, daca este diagnosticat la timp, sansele de reusita a tratamentului sunt mari. Descoperiti care sunt semnele incipiente ale bolii si ce puteti face pentru a preveni sau trata cancerul oral ...mai multe