dentist
logo image
dentist

Zirconiul in stomatologie
Lucrari dentare din zirconiu

author icon Autor: Dr. George Ghidrai, Medic Specialist Medicina Dentara

Zirconiul este un material care a aparut recent si a revolutionat stomatologia. Datorita proprietatilor exceptionale, acesta poate fi folosit in mai multe scopuri. Pentru prelucrare, este nevoie de sisteme computerizate extrem de sofisticate.

Zirconiul este un un material ceramic de culoare alba care se prezinta sub forma de blocuri de diverse forme si marimi. In stomatologie nu se foloseste zirconiul pur, ci o combinatie chimica a acestuia numita oxid de zirconiu


zirconiu in stomatologie

lucrari dentare din zirconiu


Care sunt proprietatile zirconiului ?

 • Este extrem de rezistent si de dur. Este practic cel mai rezistent material folosit in stomatologie pana la aceasta ora.

 • Fiind o ceramica de culoare alba cu o transluciditate caracteristica, lucrarile pe baza de zirconiu vor avea o estetica deosebita pentru ca nu vor contine nici un fel de metal.

 • Ca si aurul, este extrem de biotolerabil, nu are efect alergic si, nefiind metal, nu corodeaza.

 • Fiind executate cu sisteme computerizate, lucrarile pe baza de zirconiu sunt de o precizie desavarsita.

 • Este inca extrem de scump. Atat materialul in sine cat si aparaturile necesare prelucrarii lui conduc la obtinerea unui cost final ridicat.


Utilizarile zirconiului in stomatologie

 • Scheletul de sustinere al lucrarilor ceramice

  Aproape orice tip de lucrare protetica poate fi construita din ceramica pe suport de zirconiu. Structurile sunt extrem de rezistente si durabile iar estetica unor asemenea restaurari este deosebita.

  coroana ceramica cu schelet de zirconiu

  coroana ceramica cu schelet de zirconiu

  lucrari dentare cu schelet de zirconiu si cu schelet metalic

  lucrari dentare cu schelet de zirconiu
  si cu schelet metalic

  In asemenea situatii, peste scheletul de zirconiu vor fi aplicate mai multe straturi de ceramica dentara, aspect ce va desavarsi estetica lucrarii.


 • Lucrari protetice integral din zirconiu

  Deoarece legatura care se formeaza intre zirconiu si ceramica nu este foarte puternica, coroanele sau puntile dentare pot fi construite in intregime din zirconiu fara strat de ceramica deasupra.

  lucrari protetice din zirconiu

  lucrari protetice din zirconiu integral

  Restaurarile vor avea o culoare alba si sunt indicate mai ales in zonele din spate ale cavitatii bucale unde pretentiile estetice nu sunt foarte mari dar fortele masticatorii sunt puternice.


 • Implanturi dentare

  In mod normal, implanturile dentare sunt fabricate din titan. Uneori, bontul artificial al implantului poate fi confectionat din zirconiu. Pentru a obtine cele mai bune rezultate estetice, se recomanda ca peste implanturile dentare din zirconiu sa se execute lucrari protetice tot pe baza de zirconiu.

  Totusi, in anul 2011 a fost lansat pe piata primul implant integral din zirconiu. Rata de succes a unor asemenea implanturi nu este inca pe deplin cunoscuta.

  implant dentar : materiale din care sunt confectionate


Prelucrarea zirconiului

Zirconiu se prelucreaza exclusiv prin frezare computerizata, fiind necesare aparate sofisticate de o inalta precizie. Etapele realizarii scheletului de zirconiu implica mult mai putin participarea tehnicianului dentar, majoritatea fazelor realizandu-se cu ajutorul sistemelor automatizate.


Sistemele CAD/CAM

Sunt sisteme extrem de evoluate cu ajutorul carora se pot realiza atat lucrari de zirconiu cat si lucrari integral ceramice (fatete, inlay-uri, coroane etc). Sunt formate, in mare, din 2 parti.

 • Scanerul

  Scanerul este un sistem computerizat care realizeaza imagini 3D ale amprentei dentare sau ale modelului de gips. Imaginea astfel obtinuta se numeste amprenta digitala.

  amprenta digitala amprenta digitala amprenta digitala

  amprenta digitala

  Dupa inregistrarea acestor imagini, calculatorul poate proiecta a mare varietate de lucrari dentare: coroane unice, punti dentare, incrustatii, fatete etc. Aparatul foloseste o tehnologie asemanatoare cu cea din industria aeronautica.

  Precizia proiectarii este extrem de ridicata, sistemul avand o marja de eroare de sub 20 de microni. Dupa proiectare, computerul trimite datele masinii de frezat

 • Masina de frezat

  Masina de frezat este sistemul care executa frezarea blocurilor de zirconiu conform informatiilor primite de la computer. Foloseste freze speciale cu o precizie desavarsita.


sistem CAD/CAM prelucrare zirconiu

sistem CAD/CAM


Etapele confectionarii scheletului de zirconiu

 • Dupa incheierea prepararii dintilor prin slefuire, se ia amprenta totala a arcadelor dentare.

  Exista si posibilitate efectuarii unei amprente digitale cu ajutorul camerei intraorale. Aceasta metoda este mult mai bine tolerata de catre pacienti si se foloseste pe scara larga in ultimul timp. Amprenta digitala poate fi transmisa direct calculatorului.

 • Daca nu s-a folosit amprenta digitala, se toarna modelele de gips, apoi se plaseaza modelele sau amprenta in scanerul computerizat. Acesta va crea o imagine tridimensionala a cazului protetic.

 • Se introduc datele specifice cazului clinic in calculator. Acesta va proiecta lucrarea si va trimite informatiile masinii de frezat.

 • Masina de frezat va executa scheletul lucrarii taind din blocurile de zirconiu. Precizia este desavarsita.

 • Dupa frezare, scheletul de zirconiu se introduce intr-un cuptor special la temperaturi de peste 1500 grade Celsius timp de 6-7 ore. Aceasta operatiune se numeste sinterizare si are scopul de a creste rezistenta zirconiului la rupere si tractiune.


schelet de zirconiu coroane incisivi

schelet de zirconiu punte dentara frontala

Dupa finalizare, scheletul se trimite la cabinetul stomatologic pentru proba. Daca lucrarile vor fi realizate integral din zirconiu, sistemul CAD/CAM va fi programat in executia definitiva a lucrarii.

Bonturile artificiale folosite la implanturile dentare sunt prefabricate si se livreaza in seturi de diverse forme si marimi.

Ultima revizuire si actualizare: Februarie 2021
Top articole

Implantul Dentar: Ghid Complet Pentru Pacienti

Implantul dentar este, fara indoiala, unul din cele mai dezbatute subiecte din stomatologie. Cititi acest ghid complet despre implanturi dentare, in care am incercat sa selectam toate informatiile importante referitoare la acest subiect ...mai multe

Bolile Limbii

Deoarece ne folosim limba in mod constant, orice afectiune sau problema ce apare la nivelul acesteia poate deveni extrem de inconfortabila. Iata un ghid complet cu boli si afectiuni ale limbii sistematizat intr-un mod accesibil si usor de inteles ...mai multe

Cancerul Bucal

Cancerul bucal este o afectiune grava care poate periclita viata pacientilor. Din fericire, daca este diagnosticat la timp, sansele de reusita a tratamentului sunt mari. Descoperiti care sunt semnele incipiente ale bolii si ce puteti face pentru a preveni sau trata cancerul oral ...mai multe