Implant dentar. Riscuri intraoperatorii
Tratamentul cu implanturi dentare se desfasoara pe parcursul mai multor etape dintre care amintim: operatia de pozitionare, faza protetica de construire a lucrarilor si, daca este nevoie, interventii chirurgicale ajutatoare (sinus lift, aditie de os).
Fiecare faza comporta si anumite riscuri; chiar daca s-au facut progrese tehnice imense in ultimii ani, riscul accidentelor si complicatiilor exista si este bine sa fim constienti de acest lucru.
In general, riscurile si complicatiile se impart in 3 mari categorii: riscuri intraoperatorii, complicatii care apar in primele 6 luni dupa operatie si complicatiile pe termen lung.
In capitolul de fata vom discuta despre riscurile operatiei de pozitionare a implanturilor.
Conform statisticilor actuale, accidentele intraoperatorii se petrec intr-un numar redus de cazuri (mai putin de 5%). Mai mult, o mare parte din aceste accidente sunt minore si usor de tratat.
Iata care sunt cele mai importante accidente care se pot petrece in timpul operatiei:
-
Sangerarea
Accidentele care pot pune in pericol viata pacientului sunt extrem de rare; totusi, sangerari mai abundente pot aparea daca vase de sange mari sunt lezate in timpul operatiei.
Daca un asemenea accident apare, conduita terapeutica include compresia vaselor, medicatie vasoconstrictiva si ligatura arterelor cu fire resorbabile. De cele mai multe ori, sangerarea este tinuta sub control.
-
Infectia
Infectiile intraoperatorii sunt un risc comun oricarei interventii chirurgicale. Astazi, mai putin de 1% din operatii se soldeaza cu infectii severe.
O infectie in jurul implantului aparuta intraoperator sau in primele zile dupa operatie poate creste riscul de esec. Antibioticele administrate inainte de operatie pot reduce acest risc dar nu au efect asupra riscului de infectie.
Igiena orala corecta este esentiala dupa operatie. O cavitate bucala curata se va vindeca mult mai repede iar riscul infectiei este redus la maxim.
-
Lezarea nervilor
Cel mai des, acest accident intraoperator se produce la nivelul nervului alveolar inferior (numit si nerv mandibular) situat in interiorul mandibulei.
Pacientul resimte o senzatie de amorteala persistenta la nivelul buzei inferioare, de o parte sau de ambele parti, in functie de localizarea leziunii. Scade sau dispare sensibilitatea la stimuli termici (cald, rece) si tactili. Recuperarea dupa acest accident se face in functie de gradul afectarii nervului:
sectionarea nervului alveolar inferior: are un prognostic mai rezervat. Desi exista tratamente, recuperarea se face extrem de greu si, in multe cazuri, vor ramane sechele (amorteli, lipsa sensibilitatii la cald sau rece etc) ce pot persista un timp nedefinit.
atingerea intraoperatorie a nervului alveolar inferior: in cele mai multe situatii, dupa un timp mai lung sau mai scurt, simptomele vor disparea, recuperarea fiind totala. Este binevenit si un tratament recuperator.
-
Afectarea sinusului maxilar
Apare in cazul implanturilor superioare, prin patrunderea accidentala in sinusul maxilar. Acest accident se datoreaza aprecierii gresite a pozitiei sinusului maxilar sau a grosimii osului alveolar la acest nivel.
Sunt citate atat situatii de penetrare accidentala a sinusului, cat si situatii in care implantul dentar este pozitionat chiar in cavitatea sinuzala.
penetrarea sinusului maxilar cu un implant dentar
Reactiile la asemenea accidente difera de la caz la caz. Unii pacienti nu dezvolta complicatii infectioase chiar daca implantul este situat in interiorul sinusului maxilar. Chiar si in lipsa complicatiilor acute, un asemenea implant are un prognostic redus datorita lipsei suportului osos.
In anumite circumstante poate apare o infectie acuta a sinusului numita sinuzita maxilara.
-
Lipsa stabilitatii implantului
Stabilitatea unui implant imediat dupa incheierea operatiei se numeste stabilitate primara. Multi cercetatori sunt de parere ca stabilitatea primara a implantului in osul alveolar este un factor important care influenteaza osteointegrarea.
Inabilitatea de a pozitiona implantul in os astfel incat stabilitatea acestuia dupa operatie sa fie buna, poate creste riscul de esec.
Unii specialisti chiar sugereaza ca stabilitatea primara a implantului este un factor mult mai important in succesul tratamentului decat perioada de vindecare de 3-6 luni. Din acest motiv, ei sunt adeptii incarcarii imediate a implanturilor.
-
Alte riscuri
Pot aparea si alte accidente in timpul operatiei dar acestea sunt extrem de rare: lezarea (si posibila devitalizare) a dintilor vecini, ranirea organelor si/sau tesuturilor moi din cavitatea bucala, fracturarea accidentala a mandibulei etc.
Ultima revizuire si actualizare: Februarie 2021