dentist
logo image
dentist

Ce trebuie sa facem dupa o extractie dentara ?


Ultima Actualizare: 28.07.2023

Autor: Dr. George Ghidrai  

Extractia dentara este o interventie care se practica mult mai rar astazi decat in trecut. Cu toate acestea, exista putine persoane care sa nu fi avut cel putin o extractie dentara pe parcursul vietii.

extractia dentara

Iata ce este bine sa faceti si sa nu faceti dupa o extractie dentara. Aceste masuri si precautii vor ajuta procesul de vindecare si vor reduce riscul unor posibile complicatii.

Am avut o extractie dentara. Ce trebuie sa fac in continuare ?

Incercati sa faceti cat mai putin efort pe tot parcursul zilei. Daca doriti sa va odihniti, tineti capul mai sus decat restul corpului pentru a evita posibile sangerari.

Daca urmeaza sa va culcati, apelati la o perna suplimentara care sa va tina capul mai sus. Este o idee buna sa puneti un prosop pe perna pentru cazul in care apar mici sangerari.


Care sunt cele mai importante masuri de precautie ?

  1. Evitati alimentele si bauturile calde

    Este bine sa evitati consumul de alimente foarte calde in primele 2-3 zile dupa extractie deoarece acestea pot dilata vasele de sange si astfel vor putea aparea mici sangerari.

    Acest aspect este si mai important imediat dupa extractie, pana ce efectul anesteziei trece. Sub efectul anesteziei nu veti putea simti corect temperatura alimentelor existand riscul aparitiei unor arsuri la nivelul mucoasei orale.

    O alta posibila problema atat timp cat sunteti sub efectul anesteziei este muscarea obrajilor sau a limbii datorita disparitiei senzatiei tactile.


  2. Nu va clatiti in zona extractiei

    Este important sa nu deranjati cheagul de sange ce se formeaza in orificiul ramas dupa inlaturarea dintelui. Acesta reprezinta cea mai buna protectie impotriva infectiei si tot el va initia procesul de vindecare.

    In consecinta, nu va clatiti in zona extractiei (cu nici un fel de solutie) si evitati sa deranjati cheagul cu limba in primele 24 de ore dupa extractie.


  3. Evitati alcoolul si fumatul cel putin in prima zi

    Bauturile alcoolice pot conduce la aparitia sangerarilor si intarzie procesul de vindecare. De asemenea, fumatul creste presiunea sanguina ceea ce poate creste riscul sangerarilor.

    Va recomandam sa evitati fumatul si consumul de bauturi alcoolice cel putin in prima zi dupa efectuarea extractiei.


  4. Pastrati o igiena orala riguroasa

    Igiena orala riguroasa este extrem de importanta dupa orice interventie chirurgicala. O cavitate bucala curata se va vindeca mult mai repede iar riscul infectiei este redus la maxim.

    Periati-va toti dintii dar fiti atenti in zona extractiei pentru a nu deranja cheagul. Nu introduceti periuta de dinti in alveola si nu clatiti prea energic gura.


  5. Alte recomandari

    Evitati masticatia puternica in zona extractiei in primele zile. Este important sa urmati o dieta sanatoasa; puteti suplimenta dieta cu comprimate de vitamina C pentru a ajuta procesul de vindecare.

    Nu va clatiti puternic cavitatea bucala in prima zi; dupa aceea, puteti folosi o apa de gura sarata pentru a ajuta vindecarea. La nevoie, preparati-va singuri solutia introducand o lingurita de sare intr-un pahar de apa calduta. Clatiti cu atentie in zona extractiei de 2 ori pe zi pentru a curata aria si a stimula vindecarea.

    Urmati intotdeauna indicatiile medicului stomatolog. Nu uitati: el este singurul in masura sa va recomande precautiile si masurile care se aplica in cazul dumneavoastra.


Ce pot sa fac daca apar sangerari ?

Aparitia unor mici sangerari in prima sau a doua zi dupa extractie nu este un lucru anormal. Multi pacienti sunt ingrijorati de cantitatea acestor sangerari. In multe cazuri, o cantitate mai mica de sange se amesteca cu una mai mare de saliva; astfel sangerarea apare mult mai dramatica decat este de fapt.

Daca observati aparitia sangerarilor, nu va clatiti in nici un caz. Aplicati un tampon steril (pe care il puteti pregati indoind de mai multe ori o compresa) deasupra locului extractiei si muscati pe el.

Tineti strans pentru 15-20 de minute; daca este necesar, inlocuiti tamponul. Daca nu aveti la indemana un tampon sau o compresa, folositi o batista curata.

Daca sangerarea nu se opreste, apelati cat mai repede la medicul stomatolog.


Ce pot sa fac daca apar durerile ?

In primele zile este normal ca zona extractiei sa fie sensibila. Daca durerile va deranjeaza, puteti apela la analgezice usoare. Nu este recomandat sa luati aspirina deoarece aceasta poate creste riscul sangerarilor.

Daca suferiti de astm, nu luati medicamente pe baza de ibubrofen (cum ar fi Nurofenul). Daca nu sunteti sigur de medicament, intrebati medicul stomatolog sau farmacistul.


Ce pot sa fac daca durerile persista ?

Daca durerile persista si/sau cresc in intensitate, de cele mai multe ori este vorba de o infectie la locul extractiei. Aceasta infectie poarta numele de alveolita postextractionala.

In asemenea situatii, cheagul de sange dispare din alveola iar osul ramas expus se infecteaza. In cazul alveolitei, durerile pot fi mai mari decat durerea initiala. Pacientii pot simti marginile osoase ascutite cu limba si uneori, mici fragmente de os se pot desprinde si devin vizibile la suprafata alveolei.

In aceste cazuri, este foarte important sa apelati cat mai repede la un medic stomatolog. Acesta va plasa o medicatie in interiorul alveolei si de obicei va recomanda si un tratament cu antibiotice.

Evolutia alveolitei in urma tratamentului este buna.


Va trebui sa merg la medicul stomatolog pentru control ?

Daca extractia a fost mai dificila, medicul dentist va programa o sedinta de control. In cursul acestei sedinte, medicul va evalua starea de vindecare si va indeparta eventualele fire de sutura.



Ultimele articole

10 Metode Eficiente pentru a Opri Retractia Gingivala

De la solutii la domiciliu pana la ingrijire dentara tintita, descopera 10 metode aplicabile pentru a tine sub control retractia gingivala ...mai multe

Care este pretul Coroanelor Dentare in 2024?

Am analizat pretul fiecarui tip de coroana dentara printr-un studiu in care am inclus 50 de clinici si cabinete stomatologice din toata tara ...mai multe

Turism dentar - o optiune tot mai atractiva pentru ingrijirea orala

Turismul dentar este o modalitate excelenta prin care iti poti mentine sanatatea orala si vizita in acelasi timp un oras nou.....mai multe